Prema savjetu nutricioniste

Tri mliječna proizvoda koje trebate izbjegavati radi bolje probave

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Tri mliječna proizvoda koje trebate izbjegavati radi bolje probave
Foto: Ilustracija

Mliječni proizvodi glavna su namirnica u mnogim prehranama, ali za neke ljude mogu biti izvor probavnih problema i nelagode. Određeni mliječni proizvodi mogu negativno uticati na zdravlje crijeva i probavu, što dovodi do nadutosti, plinova i težih probavnih problema. Intolerancija na laktozu i osjetljivost na mliječne proteine česti su uzročnici ovih problema.

Razumijevanje načina na koji mliječni proizvodi utječu na naše tijelo, te prepoznavanje specifičnih proizvoda koji uzrokuju probleme, može nam pomoći u donošenju boljih prehrambenih izbora i održavanju zdravijih i sretnijih crijeva.

Stoga je dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati upozorila na tri mliječna proizvoda koja bismo trebali izbjegavati ako želimo izbjeći nadutost i nelagodu.

1. Sir

Sir je omiljeni mliječni proizvod koji se koristi u bezbrojnim jelima, ali također može biti krivac za probleme s probavom.

"Tvrdi sirevi poput cheddara ili parmezana sadrže manje laktoze od mlijeka, no neki ljudi s intolerancijom na laktozu ipak mogu imati problema. Takvi sirevi mogu sadržavati visok sadržaj tiramina, amina koji kod nekih osoba može izazvati glavobolje i probavne smetnje. Osim toga, punomasni sirevi imaju više masnoće, što potencijalno uzrokuje usporenu probavu", objasnila je dijetetičarka za SheFinds.

2. Zaslađeni jogurti

Iako su probiotici u jogurtu općenito korisni, prekomjerno konzumiranje, osobito zaslađenih, ponekad može dovesti do probavnih smetnji, uključujući plinove i nadutost, osobito kod ljudi koji nisu navikli na visok unos probiotika.

"Iako jogurt sadrži tvari koje mogu pomoći probavi, neki jogurti, uglavnom aromatizirani, imaju visok sadržaj laktoze. Dodani šećeri u aromatiziranim jogurtima mogu doprinijeti nadutosti i poremetiti crijevne bakterije", upozorava Nanavati.

3. Maslac

Konzumacija velikih količina maslaca može opteretiti probavni sustav, posebno u kombinaciji s drugom hranom bogatom visokim udjelom masti. To može dovesti do probavnih smetnji i nadutosti.

"Iako nije značajan izvor laktoze, maslac je bogat mastima. Pretjerani unos masti može usporiti probavu i dovesti do nelagode", zaključila je nutricionistica, prenos Index.