Ključni nutrijenti

Zašto su vlakna važna za zdravlje i kako ih optimalno uključiti u prehranu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zašto su vlakna važna za zdravlje i kako ih optimalno uključiti u prehranu
Foto: Ilustracija

Vlakna su ključni nutrijent koji nije tajna kada je riječ o održavanju zdravlja. Ona ne samo da pomažu u prevenciji raka i srčanih bolesti, već imaju sposobnost vezanja nezdravih tvari u hrani, čime doprinose boljem zdravlju.

Doktori ističu da su kruške, bundeva, šljive, češnjak, šparoge, kupus, špinat i sjemenke lana izuzetno bogati vlaknima. Ove namirnice ne samo da potiču zdravu probavu već i pružaju osjećaj sitosti.

Pored ovih namirnica, psyllium ljuskice su još jedan izvor topivih dijetalnih vlakana. One su dokazano učinkovite u smanjenju holesterola, što je ključno za zaštitu srčanog zdravlja. Također, psyllium ljuskice sadrže i neprobavljive ugljikohidrate koji povoljno utiču na crijevnu mikrofloru, prema časopisu Health.

Prema preporukama, ženama je potrebno 25 grama vlakana dnevno, što je ekvivalentno sedam jabuka ili 12 šalica brokule. Muškarcima se preporučuje 38 grama vlakana dnevno.

Vlakna također mogu pomoći u kontroli tjelesne težine jer usporavaju probavu, čime produžuju osjećaj sitosti i smanjuju želju za grickalicama. Voće, povrće i cjelovite žitarice bogate su vlaknima te su ključni dio zdrave prehrane.

Važno je ne pretjerivati s unosom vlakana, jer prevelika količina može uzrokovati nadutost i probavne smetnje. Preporučuje se postupno uvođenje vlakana u prehranu uz dovoljan unos vode kako bi se ublažili mogući želučani problemi.

Vlakna su esencijalni dio zdravog načina prehrane koji pruža brojne zdravstvene koristi. Uključivanje raznovrsnih izvora vlakana u svakodnevnu prehranu može značajno poboljšati opće zdravlje i dobrobit.