Zdravija alternativa

Zlatna namirnica - maslinovo ulje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zlatna namirnica - maslinovo ulje
Foto: Ilustracija

Ulja koja koristimo za pripremu hrane mogu igrati ključnu ulogu u našoj prehrani, utičući ne samo na okus naših obroka, već i na naše cjelokupno zdravlje. Kad je u pitanju zdravlje (posebno srca), izbor ulja za pripremu hrane postaje posebno presudan.

Maslinovo ulje je dugo prepoznato zbog svog značajnog doprinosa zdravlju srca i smanjenju upale. S obiljem mononezasićenih masti i antioksidansa, maslinovo ulje je povezano s redukcijom nivoa LDL holesterola, istovremeno potičući povećanje HDL holesterola (poznatog kao "dobar" holesterol).

Osim toga, protuupalna svojstva maslinovog ulja, posebno njegovih polifenola, mogu pridonijeti borbi protiv oksidativnog stresa i upala u tijelu.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje obiluje mononezasićenim mastima, koje su korisne za zdravlje srca, i ima dodatnu prednost specifične vrste antioksidansa poznate kao polifenoli.

Sadržaj polifenola u maslinovom ulju je u velikoj mjeri odgovoran za mnoge prednosti kao što su smanjenje upale, poboljšanje razine kolesterola, snižavanje krvnog tlaka pa čak i podržavanje zdravlja imuniteta.

Maslinovo ulje ne može pomoći samo kod zdravlja i upale srca, već je odlično i za one koji su na putu mršavljenja.

Sadrži mononezasićene masti koje su zdravije za vaše tijelo od zasićenih masti.

Ove korisne masti mogu pomoći u smanjenju tjelesne masti kada su dio uravnotežene prehrane.

Oni koji žele poboljšati zdravlje srca i smanjiti upale u tijeku trebali bi razmisliti o uključivanju maslinovog ulja u uravnoteženu prehranu. Maslinovo ulje je i temelj u mediteranskoj prehrani koja je poznata po svom pozitivnom utjecaju na dobrobit srca i krvnih žila.

Mediteranska dijeta je naširoko promovirana zbog svojih zdravstvenih prednosti, a uključuje i izdašnu upotrebu maslinovog ulja.