Ulja koja koristimo za pripremu hrane mogu igrati ključnu ulogu u našoj prehrani, utičući ne samo na okus naših obroka, već i na naše cjelokupno zdravlje. Kad je u pitanju zdravlje (posebno srca), izbor ulja za pripremu hrane postaje posebno presudan.
Maslinovo ulje je dugo prepoznato zbog svog značajnog doprinosa zdravlju srca i smanjenju upale. S obiljem mononezasićenih masti i antioksidansa, maslinovo ulje je povezano s redukcijom nivoa LDL holesterola, istovremeno potičući povećanje HDL holesterola (poznatog kao "dobar" holesterol).
Osim toga, protuupalna svojstva maslinovog ulja, posebno njegovih polifenola, mogu pridonijeti borbi protiv oksidativnog stresa i upala u tijelu.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje obiluje mononezasićenim mastima, koje su korisne za zdravlje srca, i ima dodatnu prednost specifične vrste antioksidansa poznate kao polifenoli.
Sadržaj polifenola u maslinovom ulju je u velikoj mjeri odgovoran za mnoge prednosti kao što su smanjenje upale, poboljšanje razine kolesterola, snižavanje krvnog tlaka pa čak i podržavanje zdravlja imuniteta.
Maslinovo ulje ne može pomoći samo kod zdravlja i upale srca, već je odlično i za one koji su na putu mršavljenja.
Sadrži mononezasićene masti koje su zdravije za vaše tijelo od zasićenih masti.
Ove korisne masti mogu pomoći u smanjenju tjelesne masti kada su dio uravnotežene prehrane.
Oni koji žele poboljšati zdravlje srca i smanjiti upale u tijeku trebali bi razmisliti o uključivanju maslinovog ulja u uravnoteženu prehranu. Maslinovo ulje je i temelj u mediteranskoj prehrani koja je poznata po svom pozitivnom utjecaju na dobrobit srca i krvnih žila.
Mediteranska dijeta je naširoko promovirana zbog svojih zdravstvenih prednosti, a uključuje i izdašnu upotrebu maslinovog ulja.