zdravlje

Žučna dijeta - što trebate jesti kako biste držali žuč pod kontrolom?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Žučna dijeta - što trebate jesti kako biste držali žuč pod kontrolom?
FOTO: Ilustracija

Rijetko kada razmišljamo o zdravlju svog žučnog mjehura. Brinemo o srcu, mišićima, probavnom sistemu, ali žuč nam rijetko pada na pamet, sve dok počne raditi probleme. Pravilnom prehranom možete ih izbjeći.

Žučnjak je vrećica smještena ispod jetre, koja služi kao spremište žuči sve dok ona ne bude potrebna za probavu masti u tankom crijevu.

Većina žučnih kamenaca, tačnije tri četvrtine, nastaje iz holesterola. Iako holesterol ima udio od svega 5 % u sistemu žuči, problematičan je zbog svoje niske topljivosti. Dok god je omjer holesterola u ravnoteži sa žučnim solima, problema nema.

Ako jetra počne lučiti previše holesterola, dolazi do prezasićenja i on se počinje taložiti izvan otopine žuč, prenosi miss7zdrava.24sata.hr.

Tako nastaju žučni kamenci. U situacijama kada žuč stvara velike probleme, žučni mjehur se može hirurški ukloniti, te osobe, uz prilagodbu prehrane, nastavljaju normalno živjeti.

Ipak, žučni mjehur je tu s razlogom i zato treba brinuti brini o njemu.

Osnovna pravila prehrane za zdravlje žuči

Četiri su glavne smjernice u prehrani kojih se treba pridržavati, ako želite držati žuč pod kontrolom.

- Ne jedite više nego što vam je potrebno.
- Ne jedite kada ste pod stresom.
- Jedite što više svježih namirnica.
- Izbjegavajte procesiranu hranu.

Namirnice dobre za žuč

- brokula
- cvjetača
- celer
- mrkva
- narandža
- banana
- tikvica
- ananas
- papaja
- trešnja
- avokado
- ocat
- rotkvica
- limun
- grožđe
- lubenica
- laneno ulje
- meso peradi teletina riba

Namirnice loše za žuč

- crveno meso
- pržena i procesirana hrana (kolači, keksi, grickalice, paštete, kobasice)
- svinjska mast i druge masnoće životinjskog porijekla

Pušenje može doprinijeti poremećajima u radu žučnog mjehura pa, ako ikako možete, izbjegni ovu nezdravu naviku ili barem smanjite količinu cigareta.