Niz prednosti

Kako ples pomaže u gubitku kilograma i koji ples odabrati?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako ples pomaže u gubitku kilograma i koji ples odabrati?
Foto: Ilustracija

Ples je ne samo zabavna aktivnost već i odličan način da se aktivirate, izgubite kalorije i poboljšate svoje zdravlje. Bez obzira jeste li ljubitelj klasičnih plesnih stilova poput valcera i tanga ili preferirate modernije vrste kao što su hip-hop ili plesni aerobik, ples može biti učinkovit alat u borbi protiv viška kilograma. Evo kako ples može pomoći u gubitku kilograma i koji ples odabrati za postizanje svojih ciljeva.

1. Kalorijsko sagorijevanje

Ples je dinamična aktivnost koja angažira cijelo tijelo, uključujući mišiće, srce i pluća. Ovisno o intenzitetu plesa, možete sagorjeti značajan broj kalorija u kratkom vremenu. Na primjer, sat vrućeg salsa plesa može izgubiti oko 400-500 kalorija, dok sat intenzivnog plesnog aerobika može izgubiti i do 600-700 kalorija.

2. Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja

Redovita kardiovaskularna aktivnost poput plesa može poboljšati zdravlje srca i krvnih žila, smanjiti rizik od srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka te poboljšati cirkulaciju krvi. Ples povećava otkucaje srca i poboljšava kapacitet pluća, što može rezultirati boljim općim zdravljem.

3. Toniranje mišića

Ples uključuje različite pokrete koji zahtijevaju angažman mišića cijelog tijela, uključujući noge, trbušne mišiće, ruke i leđa. Redovitim plesom možete tonirati mišiće i oblikovati tijelo, što dovodi do bolje definicije mišića i povećane snage.

4. Poboljšanje koordinacije i ravnoteže

Ples uključuje složene pokrete i ritmičku koordinaciju, što može poboljšati vašu sposobnost ravnoteže i koordinacije. Ovo nije samo korisno za plesnu izvedbu, već može pomoći i u svakodnevnim aktivnostima i smanjiti rizik od ozljeda.

Koji ples odabrati?

Kada je u pitanju odabir plesa za gubitak kilograma, najvažnije je odabrati aktivnost koja vam se sviđa i koja vam odgovara. Evo nekoliko popularnih plesnih stilova i njihovih prednosti:

Salsa i bachata: Ovi latino plesovi su dinamični, brzi i odlični za sagorijevanje kalorija te poboljšanje fleksibilnosti.

Plesni aerobik: Ovaj stil kombinuje plesne pokrete s kardiovaskularnim vježbama i toniranjem mišića, što ga čini izvrsnim izborom za gubitak kilograma.

Hip-Hop: Hip-hop ples je energičan i intenzivan, što ga čini sjajnim za sagorijevanje kalorija i toniranje mišića.

Valcer i tango: Klasični plesovi poput valcera i tanga također su korisni za gubitak kilograma, poboljšanje držanja tijela i koordinacije.