Od bibera do korijandera

Koji začin je najpovoljniji za vaše zdravlje?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koji začin je najpovoljniji za vaše zdravlje?
Foto: Ilustracija

Kurkuma, biber, korijander i cimet su često upotrebljavani začini, a svaki od njih nosi svoje prednosti. Stručnjaci tvrde da ovi začini mogu pružiti podršku u borbi protiv raka, ali važno je napomenuti da neki od njih mogu biti kontraindikovani za osobe koje pate od problema sa zgrušavanjem krvi.

U kulinarstvu, začini nisu samo aromatični dodaci već i snažni agensi sa raznovrsnim zdravstvenim prednostima, često prisutni u tradicionalnim kuhinjama širom svijeta. Svaki začin ima svoje prednosti i nedostatke, zbog toga je ključno razumijeti njihovu ulogu u ishrani. Nedavno je nutricionistkinja Apurwa Agarwal istakla neka svojstva najzdravijih začina.

Kurkuma

Dr. Priyanka Rohatgi, glavna nutricionistica u bolnici Apollo, istakla je za Indianexpress da kurkuma sadrži snažan antioksidans kurkumin, koji posjeduje protuupalna i antimikrobna svojstva.

Ona je dodala da istraživanja pokazuju kako kurkuma može biti korisna u liječenju artritisa, problema s probavom te kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, njezin jak žuti pigment može pružiti zaštitu funkciji mozga.

Crni biber

Dr. Rohatgi je objasnila da crni biber, poznat kao "kralj začina", ne samo da posjeduje antioksidativna i antibakterijska svojstva, već i pomaže u apsorpciji hranjivih tvari, istovremeno povećavajući bioraspoloživost kurkumina. Osim toga, doprinosi lučenju probavnih enzima.

Unatoč tim prednostima, dr. Tiwari je napomenula da prekomjerna konzumacija crnog bibera može izazvati gastrointestinalnu nelagodu kod nekih ljudi, uključujući žgaravicu ili iritaciju. Nadalje, osobe s određenim gastrointestinalnim stanjima poput gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) možda bi trebale ograničiti unos papra kako bi izbjegle pogoršanje simptoma.

Cimet

Budući da cimet ima moćna antioksidativna, protuupalna i antimikrobna svojstva, dr. Rohatgi je istakla da on smanjuje faktore rizika od srčanih oboljenja kao što su visok krvni pritisak, glukoza i LDL kolesterol.

Međutim, dr. Tiwari smatra da konzumiranje velikih količina cimeta, posebno sorte Cassia, koja sadrži visoke razine kumarina, može predstavljati rizik, uključujući oštećenje jetre. Zbog toga ona predlaže konzumiranje cimeta u umjerenim količinama i biranje cimeta sorte Ceylon kad god je to moguće, jer ima manji sadržaj kumarina.

Korijander

Listovi i sjemenke korijandera, kako naglašava dr. Rohatgi, imaju pozitivan uticaj na probavu, poboljšavaju razinu holesterola i jačaju imunološki sustav, djelujući djelomice kroz bogat sadržaj antioksidanasa.

Ipak, dr. Rohatgi ističe i potencijalne lokalne ili respiratorne alergijske reakcije na korijander. Također, napominje da ovaj začin može blago sniziti razinu šećera u krvi, pa bi možda bilo potrebno prilagoditi dozu za osobe koje koriste lijekove za dijabetes.