Uvrstite ih češće u ishranu

Na ova četiri načina paprike pomažu vašem zdravlju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Na ova četiri načina paprike pomažu vašem zdravlju
Foto: Ilustracija

Paprike su popularno povrće koje dolazi u mnogim bojama, uključujući crvenu, narandžastu, žutu i zelenu. One su pune vitamina i minerala koji mogu koristiti zdravlju, a redovna konzumacija ovog povrća može imati mnoge zdravstvene dobrobiti na cijeli organizam.

Dijetetičarke Erika Barrera i Kristi Wale izdvojile su nekoliko zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju s redovnom konzumacijom ovog ukusnog povrća.

Mogu uticati na smanjenje upale

Paprike su bogate fitokemikalijama i nutrijentima koji imaju prirodna antioksidativna i protuupalna svojstva. Zapravo, istraživanja su pokazala da biljni spojevi prisutni u paprikama mogu pozitivno uticati na zdravlje, smanjujući upalu u tijelu ili potpuno smanjujući rizik od njezina razvoja, prenosi Eating Well.

Barrera objašnjava da paprike "sadrže antioksidanse, kao što su karotenoidi i antocijanini, koji pomažu u sprječavanju oštećenja ćelija u tijelu".

Pozitivno utiču na probavu

Paprike su izvrstan izvor vlakana koja nude mnoge zdravstvene prednosti, uključujući bolju probavu, poboljšano zdravlje srca i stabilan nivo energije.

"Vlakna pomažu u upravljanju šećerom u krvi i holesterolom, dok istovremeno održavaju crijevni mikrobiom zdravim", objašnjava Barrera.

Mogu ojačati imunološki sistem

Prema dijetetičarki Wale, "uvrštavanje paprike u svakodnevnu prehranu moglo bi potencijalno ponuditi obilje hranjivih tvari za vaše tijelo, posebno za imunološki sustav." Dodaje da crvena paprika sadrži gotovo tri puta više vitamina C od narandže.

"Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija hrane bogate vitaminom C pomaže imunološkom sistemu u borbi protiv infekcija i bolesti", ističe ona.

Promiču zdravlje mozga

Konzumiranje paprika može pomoći u održavanju zdravlja mozga i spriječiti gubitak pamćenja povezan s godinama. Istraživanje iz 2019. godine, objavljeno u Journal of Food Science and Nutrition, pokazalo je da flavonoidi, fenolne kiseline i karotenoidi koji se nalaze u paprici, mogu spriječiti gubitak pamćenja povezan s Alzheimerovom bolešću, prenosi Eating Well.