Mnoge strategije

Probajte šest neobičnih, ali efikasnih trikova za poboljšanje linije i dobivanje dodatne energije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Probajte šest neobičnih, ali efikasnih trikova za poboljšanje linije i dobivanje dodatne energije
Foto: Ilustracija

Mnoge strategije za unapređenje zdravlja su prilično jednostavne: smanjite unos hrane, povećajte fizičku aktivnost, spavajte više radi dodatne energije, i pijte dovoljno vode kako biste izbjegli dehidraciju. Međutim, postoje i drugi savjeti koji se čine kontraintuitivnima. Iako se na prvi pogled čine nevjerovatnima, Health.com tvrdi da ovi savjeti zaista imaju pozitivan učinak.

Popijte kafu za bolji san

U japanskoj studiji koja je ispitivala kako izvući maksimum iz drijemanja, ljudi koji su "drijemali uz kafu" osjećali su se budnijima i imali bolje rezultate na kompjuterskim testovima od onih koji su samo drijemali. Spavači uz kafu konzumirali su oko 200 miligrama kofeina, što je količina u jednoj do dvije šolje kafe, i odmah zatim uzeli 20-minutni odmor. Health.com navodi da ovo djeluje jer drijemanje od 20 minuta završava upravo u trenutku kada kofein proradi i očisti mozak od adenozina, povećavajući budnost do maksimuma.

Za zdrave zube, nemojte ih prati nakon jela

Nemojte prati zube odmah nakon jela i pića, posebno ako su kisela. Kisela hrana - agrumi, energetska pića, paradajz, gazirani sokovi (i dijetalni i obični) - mogu omekšati zubnu caklinu. Pranje zuba u ovoj fazi može ubrzati učinak kiseline na caklinu i nagristi sloj ispod nje. Stoga je bolje pričekati 30 do 60 minuta prije pranja.

Da se ugurate u broj manju odjeću, nabacite koji kilogram

Ako dvije osobe teže isto, a samo jedna od njih vježba, ona će vjerovatno stati u manje hlače nego osoba koja većinu dana sjedi. Isto tako, osoba koja vježba može nositi istu veličinu odjeće kao osoba koja ne vježba, ali ima manje kilograma. Kako je to moguće? Iako pola kilograma sala teži jednako kao pola kilograma mišića, mišići zauzimaju manje prostora. Možete dobiti veće mišiće i ukupno se smanjiti ako izgubite salo. Dakle, ako vam smetaju ti centimetri viška, vježbanjem slobodno nabacite nešto težine - u mišićima.

Da jedete manje, jedite više

Uzimanje pakovanja kolačića ili pereca koji sadrže 100 kalorija može se činiti kao dobra ideja za užinu, ali veća je vjerovatnoća da ćete nakon toga biti još gladniji nego da ste pojeli nešto obilnije, kaže Amy Goodson, RD, dijetetičarka za Texas Health Ben Hogan Sports Medicine. Konzumiranje malih količina ugljikohidrata samo povećava šećer u krvi i izaziva želju za više ugljikohidrata. Goodson preporučuje odabir proteina poput maslaca od kikirikija ili sira s jabukom:

“Oni imaju više kalorija po porciji, ali proteini i masnoće pomažu vam da se brže zasitite i ostanete siti duže, a na primjer ukupno pojedete manje kalorija."

Preskočite energetska pića kad ste umorni

Energetska pića sadrže do pet puta više kofeina od kafe, ali poticaj koji pružaju je kratkotrajan i dolazi s neugodnim nuspojavama poput nervoze, razdražljivosti i ubrzanog rada srca. Osim toga, energetska pića često sadrže visoke nivoe taurina, stimulansa centralnog nervnog sistema, i više od 50 grama šećera po limenci (to je vrijednost od 13 kasšičica). Slatke stvari privremeno podižu šećer u krvi, samo da bi se ubrzo nakon toga srušio, ostavljajući vas tromima i zamagljenima.

Popijte topli napitak da se ohladite

Još nismo u tom dijelu godine, ali znate li što će vas brže rashladiti kad vam bude vruće: ledena kafa ili topla? Dvije nedavne studije govore o potonjem, a isto misle i druge gdje je pijenje toplog čaja po vrućem vremenu uobičajeno, kao, na primjer, u Indiji. Kada pijete topao napitak, vaše tijelo osjeća promjenu temperature i povećava proizvodnju znoja. Dok znoj isparava s kože, prirodno se hladi, prenosi NN.