Kada dan postane težak

Brzi trikovi za ublažavanje stresa

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Brzi trikovi za ublažavanje stresa
Foto: Ilustracija

Život je ponekad kao vožnja na toboganu emocija - brz, uzburkan i ponekad stresan. Bez obzira jeste li zarobljeni u gužvi, suočeni s izazovima na poslu ili jednostavno osjećate napetost u tijelu, postoji nekoliko jednostavnih tehnika koje možete primijeniti kako biste brzo smanjili stres u pet minuta ili manje.

Evo nekoliko zanimljivih trikova koji će vam pomoći da se brzo vratite u ravnotežu.

Duboko disanje

Duboko disanje može brzo umiriti vaš um i tijelo te smanjiti osjećaj stresa. Isprobajte tehniku "4-7-8" - udahnite kroz nos dok brojite do četiri, zadržite dah dok brojite do sedam, a zatim polako izdahnite kroz usta dok brojite do osam. Ponovite ovaj ciklus nekoliko puta i osjetit ćete kako se napetost smanjuje.

Vizualizacija

Zatvorite oči na trenutak i zamislite svoje omiljeno mjesto za opuštanje - bilo da je to mirna plaža, šumski potočić ili udoban kauč kod kuće. Pokušajte u potpunosti ući u tu sliku, osjećajući sve detalje i mirise oko sebe. Vizualizacija može brzo smiriti um i smanjiti stresnu reakciju.

Brza šetnja

Ako ste zarobljeni na poslu ili kod kuće, a osjećate se napeto, pokušajte napraviti brzu šetnju. Čak i pet minuta hodanja može vam pomoći da se osjećate osvježeno i smanjite napetost u tijelu. Iskoristite priliku da udahnete svjež zrak i promijenite okolinu.

Smijeh

Smijeh je često najbolji lijek za stres. Pokušajte pronaći nešto smiješno - bilo da je to video na internetu, šala ili samo smiješna situacija koja vam se dogodila - i dopustite sebi da se iskreno nasmijete. Smijeh će osloboditi endorfine u vašem tijelu, poboljšavajući vaše raspoloženje i smanjujući stres.

Masaža

Na stražnjem dijelu vrata nalaze se tačke koje su povezane s opuštanjem mišića i smanjenjem napetosti. Lagano pritisnite ove tačke palcem i kažiprstom i lagano masirajte u kružnim pokretima nekoliko minuta. Ovo će vam pomoći da otpustite nakupljenu napetost i osjetite se smirenije.

Kad se osjećate preplavljenima stresom, zapamtite da samo nekoliko minuta može napraviti veliku razliku. Isprobajte ove brze tehnike sljedeći put kad osjetite da vam stres uzima maha, i vratite miran i balansiran život.