emocionalne potrebe

Četiri poruke koje odrasla djeca trebaju čuti od roditelja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Četiri poruke koje odrasla djeca trebaju čuti od roditelja
FOTO: Ilustracija

Kao licencirana bračna i porodična terapeutkinja, Sarah Epstein posvećuje velik dio svoje kliničke prakse pomaganju klijentima – i odrasloj djeci i njihovim roditeljima – da se snađu u često izazovnoj i bolnoj dinamici odnosa roditelj-dijete.

Unatoč razlikama u pojedinačnim situacijama, odrasla djeca dosljedno izražavaju nekoliko ključnih emocionalnih potreba.

“Tako sam ponosan/ponosna na tebe.”

Poput male djece, odrasla djeca još uvijek žude za odobravanjem svojih roditelja. Iako im je možda neugodno to tražiti, želja za roditeljskim ponosom zapravo nikad ne nestaje. Roditelji često pretpostavljaju da njihova djeca već znaju da su ponosni na njih, pa to ne govore često. Međutim, to je poruka koja se može ponuditi u bilo kojem trenutku i uvijek je vrijedna kao podsjetnik.

“Dovoljan/dovoljna si.”

Taj je osjećaj usko povezan s ponosom. Mnoga odrasla djeca, osobito ona s visokim uspjehom, bore se s osjećajem neprikladnosti.

Primjerice, jedna od Epsteininih klijentica, liječnica, kada je roditeljima govorila o svojem prvom poslu i novcu koji će zaraditi, majka nije izrazila ponos i radost zbog truda svoje kćeri. Umjesto toga, mama je usporedila novi posao svoje kćeri s “prestižnijom” medicinskom specijalnošću s većim potencijalom zarade. Sa suzama u očima, uspješna žena ispred nje je opisala osjećaj da nikad neće biti dovoljna.

Što je trebala čuti? “Tako smo ponosni na tebe i izbore koje si napravila. Ono što radiš je nevjerojatno.”. Trebala je čuti: “Ti si dovoljna.”

“Vjerujem u tebe.”

Odrasla djeca ne traže nužno odgovore od roditelja, već povjerenje u svoje sposobnosti. Roditelji imaju jedinstvenu perspektivu poznavanja svojeg djeteta kroz cijeli život, uključujući izazove s kojima su se suočavali.
Izražavanjem uvjerenja u sposobnost svojeg djeteta da se nosi sa situacijama, roditelji nude dar povjerenja i podrške bez uplitanja u rješavanje njegovih problema.
“Volim te.”

Potreba da čujete “Volim te.” ne nestaje s godinama. Dok prijašnji izrazi ljubavi ostaju značajni, svaka nova izjava ima novu važnost za odraslu djecu.

Ove se fraze mogu činiti jednostavnima, čak očiglednima, ali su bitne. U mnogim su obiteljima takve izjave bile rijetke ili su možda prestale nakon što su djeca postala odrasla. Međutim, daleko od toga da su infantilne, ove su poruke duboki izrazi ljubavi koja traje desetljećima. A ako su ove afirmacije postale rjeđe tijekom godina, postoji dobra vijest – nikad nije prekasno da ih ponovno počnete izgovarati.