Sitni životni izazovi

Kako mikrostres može iscrpiti energiju i izazvati zdravstvene tegobe?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako mikrostres može iscrpiti energiju i izazvati zdravstvene tegobe?
Foto: Ilustracija

Svi smo podložni brojnim "mikrostresorima", pri čemu neki od nas više pate od drugih. Ovi "sitni izazovi" u našem svakodnevnom životu mogu biti tako neprimjetni i prolazni da ih jedva primjećujemo, ali mogu imati značajan uticaj na naše zdravlje.

Mikrostresori se ne mogu uporediti s "makrostresorima" poput jurnjave automobilom u kojemu prevozite trudnicu koja samo što nije rodila ili otkazanih kočnica na automobilu kojeg niste primijetili. Ipak, iako se mikrostresori pojedinačno čine bezopasni, njihova kumulativna prisutnost može značajno iscrpiti vašu energiju i naškoditi vašem fizičkom i emocionalnom zdravlju.

Troje američkih naučnika, Rob Cross, Karen Dillon i Kevin Martin, istražili su ovu temu i objavili svoja saznanja u članku objavljenom u Harvard Business Review. Njihova istraživanja, provedena na uzorku od 300 osoba zaposlenih na visokim radnim pozicijama u multinacionalnim kompanijama te na globalnom uzorku od preko 11.000 ljudi, identifikovala su izvore učestalih mikrostresora te predložila načine za smanjenje njihovih negativnih posljedica. Cross i Dillon također su koautori knjige "Učinak mikrostresa: Kako se male stvari gomilaju i stvaraju velike probleme i što poduzeti u vezi s tim", u kojoj nude tri ključna načina za upravljanje mikrostresorima i njihovim uticajem.

Iscrpljujuće interakcije

Većina ispitanika identifikovala je "iscrpljujuće ili negativne interakcije" s članovima porodice ili prijateljima kao glavni mikrostresor. Rješavanje ovog problema ne znači prekid kontakta s tim ljudima, jer ih često ne možete izbjeći, već preoblikovanje međusobnih interakcija kako bi se na najučinkovitiji način smanjio izvor mikrostresa, ističu naučnici. Na primjer, jedan ispitanik opisao je redovne posjete roditeljima subotom ili nedjeljom, koji su mu bili posebno stresni zbog neodređenog trajanja. Konačno rješenje za njega bila je odluka da se vrijeme posjeta ograniči na jednoiposatni ručak s majkom nakon ranijeg odlaska s posla petkom poslijepodne. Na taj način, ispitanik je osigurao slobodan vikend za svoje ostale aktivnosti i prioritete.

Započnite malim stvarima

Početak može biti najteži dio, pa je najbolje započeti tako da svake sedmice pokušate riješiti jedan manji problem. Na primjer, ako imate osjećaj da ne možete potpuno vjerovati svojim saradnicima, možete s njima prijateljski porazgovarati o tome. Podijelite s njima svoje obaveze za taj tjedan i pitajte ih kako se nose s vlastitim poslovnim zadacima. Takav razgovor može pridonijeti izgradnji međusobnog povjerenja i smanjiti vaše brige.