Zanimljiva metoda

Kako se smiriti u stresnim situacijama? Iskoristite trik s papirom i olovkom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako se smiriti u stresnim situacijama? Iskoristite trik s papirom i olovkom
Foto: Ilustracija

Tehnike za kontrolu ljutnje su se razvijale kroz historiju, nudeći različite pristupe kako bismo se nosili s tim snažnim emocijama. Danas, moderne metode uključuju aktivnosti poput udaranja vreće za boks u teretani ili vožnju sobnog bicikla kao način kanalisanja i oslobađanja nagomilanog stresa.

Istraživanje provedeno u Japanu pokazalo je da zapisivanje negativnih reakcija na papiru te bacanje istog papira u smeće može biti učinkovit način za oslobađanje od ljutnje. Ova jednostavna tehnika, koja uključuje zgnječenje papira na kojem su zabilježene frustracije i njegovo bacanje, može značajno smanjiti nivo ljutnje.

Vodeći istraživač studije, Nobuyuki Kawai s Univerziteta Nagoya, izjavio je da su bili iznenađeni gotovo potpunim eliminisanjem ljutnje korištenjem ove metode. U istraživanju je učestvovalo 50 studenata koji su pisali mišljenja o važnim društvenim problemima, poput pušenja u javnosti. Njihovi radovi namjerno su ocijenjeni nisko kako bi se dodatno potaknula ljutnja.

Rezultati su pokazali da su učesnici koji su zgnječili i bacili papir u smeće imali manji nivo ljutnje u usporedbi s onima koji su zadržali papir s uvredljivim komentarima. Ovo otkriće moglo bi objasniti porijeklo japanske kulturne tradicije poznate kao 'hakidashisara', koja uključuje razbijanje diskova koji simbolizuju stvari koje ljute na godišnjem festivalu u svetištu Hiyoshi u Kiyosu, nedaleko od Nagoye.

Ovaj jednostavan trik s papirom i smećem može biti koristan alat za upravljanje ljutnjom i oslobađanje od negativnih emocija, pružajući emocionalno olakšanje i promičući unutrašnji mir.

Ovo su simptomi

Evo šta trebate znati o infarktu oka

Zbog redovnih servisiranja

Na UKC Tuzla se reducira se operativni program rada

Obratite pažnju

Ovo mogu biti znakovi moždanog udara

Različiti indikatori

Četiri pokazatelja zdravog starenja kože