Riječ struke

Nedostatak sna može uništiti vaš seksualni život

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nedostatak sna može uništiti vaš seksualni život
Unsplash

Nedostatak sna može dovesti do seksualnih problema posebno kod žena, pokazuje studija.

Više od polovine žena s nesanicom patilo je od seksualnih problema kao što su slabo zadovoljstvo i borba za orgazam, u poređenju s manje od trećine koja nije imala to stanje.

Oko 23 posto muškaraca koji imaju poteškoća sa spavanjem imalo je iste probleme, u poređenju sa 12,5 posto onih koji nisu imali nesanicu.

Dr. Wilfred Pigeon, s Univerziteta u Rochesteru, rekao je da je studija pokazala odnos nesanice, seksualne funkcije i zadovoljstva.

"Žene su imale otprilike dvostruko veću stopu seksualne disfunkcije i nesanice od one koju doživljavaju muškarci", navodi.

Simptomi uključuju ležanje budno noću, buđenje nekoliko puta tokom noći i rano buđenje, ali nemogućnost ponovnog utonuća u san.

Preporučuje se odraslima da spavaju između sedam i devet sati noću. Nesanicu mogu uzrokovati razne stvari, uključujući stres, anksioznost, buka, neudoban krevet, previše alkohola i kofeina ili rad u smjenama.

Prethodna istraživanja su pokazala da su problemi sa spavanjem značajno povezani sa nivoom seksualne želje, uzbuđenja i zadovoljstva ljudi, kao i njihovom sposobnošću da dožive orgazam.

Nova studija, objavljena u časopisu Elevier's Journal of Psychosomatic Research, bavila se nesanicom konkretnije kako bi se vidjelo kako to stanje utječe na seksualni život ljudi.

Istraživači su anketirali 1.266 odraslih osoba prosječne starosti od 45 godina, postavljajući im pitanja o seksualnoj želji, uzbuđenju, lubrikaciji, orgazmu, zadovoljstvu i boli.

Pitali su ih i o tome kako spavaju, uključujući u kojoj mjeri loš san utječe na njihovo raspoloženje, energiju i odnose.

"Prisustvo kliničke nesanice je snažno povezano sa lošijom seksualnom funkcijom i kod muškaraca i kod žena", zaključeno je.