Istraživanje

Pandemija i sukobi negativno utiču na mentalno zdravlje građana EU

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pandemija i sukobi negativno utiču na mentalno zdravlje građana EU
Foto: Ilustracija

Šezdeset dva posto građana Evropske unije smatra da su na njihovo mentalno zdravlje negativno uticali događaji poput pandemije covida i agresije na Ukrajinu, podaci su Eurobarometra, objavljeni danas na početku pete Evropske sedmice mentalnog zdravlja.

Uz pandemiju covida i rat u Ukrajini, građani EU kao uznemiravajuće događaje naveli su još i klimatsku krizu, nezaposlenost te troškove hrane i energije, objavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Posebno se ističe da više od polovine ispitanika posljednjeg istraživanja EU barometra (2023.), koji su imali problema s mentalnim zdravljem, nije dobilo pomoć stručnjaka.

Evropska sedmica mentalnog zdravlja obilježava se od 13. do 19. maja pod geslom "Bolje zajedno: Zajedničko stvaranje budućnosti mentalnog zdravlja", sa zadaćom podizanja svijesti, smanjenja stigme i diskriminacije te zagovaranja bolje zaštite mentalnog zdravlja.

Vezano uz podatke Eurobarometra, smatra se da je slična situacija širom Evrope te se stoga ističe potreba za promjenom odnosa prema mentalnom zdravlju.