Zašto je sve popularnija?

Pozitivna psihologija: Blagostanje ili ignorisanje problema?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pozitivna psihologija: Blagostanje ili ignorisanje problema?
FOTO: Shutterstock

Poanta pozitivne psihologije je pronalaženje elemenata dobrog života koji pojedinca okreću prema procvatu i ispunjenju te cjelokupnom blagostanju i zadovoljstvu života, ali kako je ne pomiješati sa toksičnom pozitivnošću i koje su razlike, pročitajte u nastavku.

Važnost pozitivnih emocija

Barbara Fredrickson, vodeća u pozitivnoj psihologiji, ističe značaj pozitivnih emocija poput ljubavi, radosti i zahvalnosti. Ove emocije pomažu u razvoju sretnijih navika i jačanju pozitivnog razmišljanja. Dok negativne emocije imaju svoju zaštitnu funkciju, pozitivne donose mnoge fizičke i psihičke koristi.

Pozitivna psihologija na radnom mjestu

U radnom okruženju, pozitivna psihologija poboljšava mentalno blagostanje. Radnici danas traže poslodavce koji prepoznaju njihove snage, što može stvoriti kulturu pozitivnosti i suradnje. Ova kultura smanjuje odljev kvalitetnih radnika i potiče kreativnost i inovativnost., prenosi Krenizdravo.hr

Toksična pozitivnost

Međutim, postoji opasnost od toksične pozitivnosti, koja ignorira stvarne probleme i potiskuje negativne emocije. Umjesto da ih izbjegavamo, trebamo ih prepoznati i tražiti dublji smisao. Viktor Frankl, na primjer, pronašao je smisao čak i u najtežim situacijama, pokazujući da odabirom pozitivnog stava možemo prevladati izazove života.