Nova studija

Usamljenost i moždani udar: Povezanost koja nije samo psihološka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Usamljenost i moždani udar: Povezanost koja nije samo psihološka
Foto: Ilustracija

Nova studija provedena na Harvardu istražuje dublje povezanosti između usamljenosti i rizika od moždanog udara među sredovječnim i starijim odraslim osobama. 

Istraživači su otkrili da hronična usamljenost može značajno povećati vjerovatnost moždanog udara za čak 56%. Ova saznanja ukazuju na važnost razumijevanja usamljenosti kao potencijalno ozbiljnog javnozdravstvenog problema.

Dr. Yenee Soh, glavna autorica studije s T.H. Chan škole javnog zdravstva na Harvardu, ističe kako prethodne studije nisu uvijek istraživale dugotrajnu prirodu usamljenosti u kontekstu zdravstvenih ishoda poput moždanog udara. Njezina ekipa istraživala je preko 12.000 sudionika starijih od 50 godina tijekom dvanaest godina, koristeći ljestvicu za ocjenjivanje osjećaja usamljenosti.

U studiji su sudionici bili upitani o tome koliko često se osjećaju da im nedostaje društvo, da se osjećaju izostavljeno ili izolirano. Oni koji su redovito izvještavali o kroničnoj usamljenosti pokazali su značajno veći rizik od moždanog udara u usporedbi s onima koji nisu doživljavali takve osjećaje.

"Moždani udar je jedan od vodećih uzroka dugotrajne invalidnosti i smrtnosti širom svijeta", naglašava dr. Soh. "Ovo istraživanje naglašava važnost prepoznavanja usamljenosti kao potencijalnog faktora rizika za zdravlje, te potrebu za ciljanjem intervencija koje bi mogle smanjiti taj rizik."

Usamljenost se često povezuje s psihičkim stanjem, ali ova studija ukazuje na to da može imati i ozbiljne fizičke posljedice. Podaci istraživanja objavljeni su u časopisu eClinical Medicine, pružajući temelj za daljnja istraživanja i intervencije usmjerene na poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja starije populacije.