Zdravlje kože

Evo zašto ne biste trebali vježbati sa šminkom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo zašto ne biste trebali vježbati sa šminkom
Foto: Unsplash

Rastući trend šminkanja prije odlaska u teretanu ili na trčanje mogao bi izazvati oštećenje kože, prema naučnicima u Južnoj Koreji i SAD-u. Nakon testiranja učinaka nanošenja tekućeg pudera prije vježbanja, stručnjaci su zaključili da može začepiti pore i uzrokovati suhoću kože lica.

"Šminka može začepiti pore i povećati proizvodnju sebuma", upozorili su u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology, dodajući da će ljudi sa suhom kožom vjerovatno biti najgore pogođeni nanošenjem šminke prije vježbanja, prenosi Index hr.

Istraživači Sveučilišta San Antonio i Korejskog nacionalnog sveučilišta rekli su da su mjerili vlažnost, elastičnost, pore, sebum i masnoću na koži 43 studenta i studentice prije i nakon što su ih stavili na 20-minutno trčanje na ergometar. Nakon vježbanja, pore su se šire otvorile na koži koja nije bila prekrivena šminkom, otkrio je tim.

"Za zdravlje kože, najbolje je vježbati bez šminke", rekao je Dongsun Pak s Korejskog nacionalnog sveučilišta, čiji je tim proveo testove zbog "rastućeg trenda pojedinaca koji upotrebljavaju kozmetiku dok učestvuju u tjelesnim aktivnostima."

Zaštitite se prirodnim putem

Biljke koje jačaju imunološki sistem

Za samo deset minuta

Evo kako da poboljšate cirkulaciju