Rekreacija

Koji je najbolji način ishrane za dobro zdravlje?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koji je najbolji način ishrane za dobro zdravlje?

Naučna istraživanja su pokazala, da ishrana, bazirana na voću, povrću, mahunarkama, žitaricama i orašastim plodovima, predstavlja najbolju kombinaciju životnih namirnica. Ovakva ishrana, osnovni je preduslov dobrog zdravlja i dugovječnosti. Konzumiranje prirodnih nerafinisanih namirnica (bez dodataka/aditiva) je dobra preventivna mjera protiv nastanka mnogih oboljenja. Ovakvim načinom ishrane, uz druge korake ka zdravijem načinu života, moguće je spriječiti pojavu većine bolesti, izbjeći njihovo pogoršanje ili ih čak i izliječiti.

Jelo bi trebalo ne samo da je pripremljeno od kvalitetnih namirnica, na način koji će sačuvati hranljive materije, već i ukusno i primamljivo za oči. Naš jelovnik bi trebalo da sadrži široku lepezu namirnica. Kombinacijom raznih grupa namirnica osiguraćemo potrebne količine svih sastojaka neophodnih za dobro zdravlje.
Žitarice: One treba da čine osnovu naše ishrane; obuhvataju hljeb od cijelog zrna žitarice, tjestenine, rižu i kukuruz. Kada ih biramo u nerafiniranom obliku, bogate su dijetetskim vlaknima, složenim ugljenim hidratima i mnoštvom vitamina i minerala.
Voće i povrće: Ova vrsta hrane javlja se u širokoj raznolikosti boja, ukusa i sastava, i najbogatiji je izvor zaštitnih fitohemikalija, antioksidanata, vitamina i minerala. Mnogi ljudi više vole voće nego povrće, ali potrebna je uravnotežena upotreba obje vrste. Namirnice iz ove grupe koje imaju izrazitu boju često imaju najveću količinu fitohemikalija i antioksidanata.
Mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke: Mahunarke, kao što su pasulj, grašak i sočivo, odličan su izvor dobrih bjelančevina, kao i minerala, vitamina i drugih zaštitnih sastojaka. Orašasti plodovi i sjemenke obezbjeđuju osnovne masti, ali budući da su koncentrisani izvor kalorija, trebalo bi da ih ograničimo na ne više od jednog do dva posluženja dnevno.
Masti, ulja, šećer i so: Tijelu su ovakve namirnice potrebne samo u malim količinama. Iako su esecijalne masti i natrijum važni za dobro zdravlje, prekomjerna količina može da prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. Jod je mineral koji se u tragovima javlja u organizmu i lako se unosi u dovoljnoj količini upotrebom jodirane soli, ali se, takođe, može unijeti upotrebom morske soli i drugih dodataka. Rafiniran šećer nam nije potreban za dobro zdravlje, ali male količine daju ukus hrani. Savremeni nutricionisti smatraju da biljna hrana treba da predstavlja temelj zdrave ishrane da bi se održalo dobro zdravlje i smanjio rizik od bolesti. Ono što je najvažnije kada je u pitanju uravnotežena ishrana namirnicama biljnog porijekla jeste dobar izbor raznovrsne hrane čija boja, sastav i ukus čine ishranu privlačnom i korisnom. Takva hrana je najbolja kada se koristi u svježem stanju: neobrađena i nerafinirana. Cjelovita hrana treba da bude cilj.
Danas medicina uviđa prednosti vegetarijanskog načina ishrane. Vegetarijanski način ishrane zasnovan na namirnicama biljnog porijekla sadrži:
•    nizak procenat masti, naročito zasićenih masti,
•    nizak procenat rafiniranog šećera,
•    nizak procenat holesterola,
•    visok procenat korisnih vlakana,
•    visok procenat zaštitnih fitohemikalija, antioksidanata itd.
•    bogate izvore vitamina i minerala..

(NN)

Visoke su temperature

Kako da prepoznate da imate sunčanicu

Moguće komplikacije

Kako vrućina djeluje na mozak?