TJELOVJEžba

Sklekovi: Beneficije koje nosi najpoznatija vježba

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sklekovi: Beneficije koje nosi najpoznatija vježba
Foto: Ilustracija

Osim što su najpoznatija vježba i što se mogu izvoditi svugdje, u svakom trenutku, sklekovi su itekako efikasna vježba sa sopstvenom težinom. Prvenstveno pogađaju prsa i ruke, ponajviše tricepse, ali zahtijevaju i učešće ramena, te mišića stomaka kao jezgre i stabilizatora tijela tokom podizanja.

Ova omiljena vježba koji svako može izvesti odmah nakon buđenja, tokom dana ili pred spavanje, nudi sljedeće beneficije svima koji ih svakodnevno praktikuju.

Uklapa se u svaki budžet

Ne radi se o vježbi za koju je potrebno uplaćivati članarinu u teretani, niti o vježbi za koju je potrebna bilo koja vrsta opreme. Vježba je to u kojoj su kalorije jedino što se troši.

Povećava snagu

Sklekovi ne bi tek tako zaradili epitet najčuvenije vježbe, da ne ostavljaju osjetljive rezultate, između ostalog, na povećanju snage. Misli se tu prvenstveno na jačanje prsa, ramena, podlaktica, ruku, leđa i trbušnjaka.

Pomaže smanjenju kilaže

Kod procesa mršanja, fizičke aktivnosti za spaljivanje dodatnih kalorija su upravo ono što je potrebno. Izazivanje kalorijskog deficita, pravi je put ka mršanju, a uz potrošnju izvođenjem sklekova, stvari postaju dosta lakše.

Poboljšava metabolizam

Kako se radi o energetski zahtjevnoj vježbi, pokretanje metabolizma je logična posljedica koja nastaje nakon izvođenja sklekova. Tijelo je primorano da troši više "goriva", što se pozitivno odražava na kompletan organizam koji zdravije funkcioniše.

Povećava stabilnost

Kako fleksibilnost tijela dovodi u izazov, tako nakon vježbanja i ovo polje ljudskog tijela postaje sve naprednije. Uz to, jačanjem predjela jezgre, smanjuje se stres na često krizni donji dio leđa, što sprečava kasnije moguće ozbiljne povrede.

Povećava izdržljivost

Izvođenje sklekova, pravo je mjerilo izdržljivosti tijela. Isto tako, čestim vježbanjem i pomicanjem granica u broju izvedenih sklekova, pomiče se i sama granica ukupne izdržljivosti mišićnog tkiva i samog tijela.

Jača kosti i zglobove

Izlažući ih izazovima, kosti i zglobovi postaju samo jači i jači, što je fantastična stvar s obzirom na silaznu tendenciju ljudskog tijela, koje starenjem postaje sve slabije i krhkije. Čestim izvođenjem sklekova, moguće je ojačati dobar dio koštane mase i povećati gustoću kostiju i zglobova gornjeg dijela tijela, što je prava preventiva problemima poput osteoporoze.