Po savjetu stručnjaka

Uz ove savjete smanjite povrede prilikom treniranja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Uz ove savjete smanjite povrede prilikom treniranja
Foto: Ilustracija

Iako uključivanje u sport nosi mnoge prednosti, neizbježno je suočiti se s nekim manje poželjnim aspektima, a jedan od njih je potencijalni rizik od povreda. Od manjih povreda poput istegnuća do ozbiljnijih prijeloma, one mogu imati dugoročne posljedice.

1. Postavite realne ciljeve

-Ključno je da su naši ciljevi realni, dostižni i održivi. Bilo da je  cilj otplivati više krugova, podići određenu količinu težine ili pretrčati određenu udaljenost, postavite dohvatljiv cilj i postupno radite na poboljšanju.

2. Planirajte i pripremite se

Ako planirate početi redovno vježbati ili želite započeti novi program,ovisno o svom zdravstvenom stanju, najprije savjetujete sa svojim doktorom. Također, odvojite vrijeme za učenje ispravnih tehnika izvođenja sporta koji ste odabrali.

3. Zagrijavanje i istezanje

Važno je zagrijati se prije fizičke aktivnosti jer su istraživanja pokazala da se zagrijani mišić manje napreže. Kako biste to postigli, preporučuje se lagano hodanje ili trčanje prije nego što počnete vježbati. Drugi važan način za sprječavanje povreda je povećanje vaše fleksibilnosti. To se može učiniti istezanjem prije i poslije treninga, no najbolje je to učiniti kada je tijelo već zagrijano.