Intermittent fasting

Stručnjaci upozoravaju: Popularnost dijete 16:8 raste, no krije veliku prijetnju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Stručnjaci upozoravaju: Popularnost dijete 16:8 raste, no krije veliku prijetnju
Foto: Ilustracija

Intermittent fasting, poznat i kao dijeta 16:8, postaje sve popularniji način mršavljenja. Ova metoda ograničava vremenski period u kojem osoba konzumira hranu na samo osam sati tokom 24-satnog razdoblja, dok u preostalih 16 sati konzumira samo bistre tekućine. Postoje i druge varijante ovog načina prehrane, poput posta dva ili tri dana tokom jedne sedmice ili mjeseca.

Prethodna istraživanja pokazala su prednosti vremenskog ograničenja obroka. Analiza studija na ljudima i životinjama iz prosinca 2019. otkrila je dobrobiti ograničavanja unosa kalorija na skraćeno razdoblje dana, uključujući poboljšanu dugovječnost, smanjenje krvnog tlaka i gubitak težine. (Međutim, brojne od tih studija bile su na miševima, a one na ljudima trajale su mnogo kraće, samo nekoliko mjeseci.)

Međutim, jednogodišnja studija objavljena u travnju 2022. koja je pratila 139 odraslih Kineza u rasponu od prekomjerne tjelesne težine do značajno pretilih nije otkrila nikakvu korist količine unosa kalorija za gubitak težine ili poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.

Istraživanje predstavljeno ovaj tjedan odmah je izazvalo sumnju i kritike stručnjaka koji navode da je jedenje u roku od osam sati ili manje značajno povezano s 91% povećanim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, u usporedbi s jedenjem tijekom razdoblja od 12 do 16 sati.

Sažetak preliminarnog istraživanja, koje još nije recenzirano niti objavljeno, predstavljen je u ponedjeljak u Chicagu na konferenciji American Heart Association.

“Bili smo iznenađeni otkrićem da kod ljudi koji su slijedili 8-satni, vremenski ograničeni raspored prehrane postoji veća vjerojatnost smrti od kardiovaskularnih bolesti”, rekao je viši autor studije Victor Wenze Zhong, profesor i voditelj Odjela za epidemiologiju i biostatistiku na Shanghai Jiao Tong University School of Medicine u Kini.

“Rezultati naše studije pokazuju potrebu za opreznijim, personaliziranim pristupom prehrambenim preporukama i usklađenost sa zdravstvenim statusom pojedinca i najnovijim naučnim dokazima”, rekao je Zhong u izjavi.