Znanstvenik tvrdi: ‘Nisam se istuširao 12 godina i čist sam’

Na ideju o prestanku tuširanja došao je nakon što ga je djevojka upitala zašto se njezin konj voli valjati u blatu ljeti. Poenta je u očuvanju dobrih bakterija na koži.

Što je jedan čovjek naučio tijekom znanstvenog usavršavanja? Ne tuširati se – nikad! Zvuči kao pretjerivanje, ali nije šala, kemijski inženjer Dave Whitlock nije se oprao punih 12 godina jer, naime, čuva dobre bakterije na koži. Umjesto toga, dvaput dnevno se poprska sprejom koji sadrži žive bakterije.

– Dosad se nitko nije sjetio provesti istraživanje na ljudima koji se svakodnevno tuširaju s ciljem utvrđivanja koliko je to zdravo. Na tomu temeljim svoju odluku o netuširanju i tvrdim kako je to puno bolje rješenje. Volio bih da cijeli svijet prihvati ovu praksu – samouvjeren je znanstvenik.

Iako se ne tušira, povremeno si ipak napravi kupku i spužvom skine prljavštinu s tijela, piše Daily Mail, a prenosi 24sata.

Na ideju o prestanku tuširanja došao je nakon što ga je tadašnja djevojka pitala zašto se njezin konj ljeti voli valjati u blatu.

– Jedino je objašnjenje za takvo ponašanje činjenica da životinje ne bi to činile ako na bilo koji način nije dobro za njih – tvrdi.

Prema njegovim riječima, suvremena higijena ozbiljno narušava prirodnu ravnotežu dobrih bakterija na koži i to je razlog što su ljudi sve neotporniji na vanjske utjecaje.

Tvrtka AOBiome, koja proizvodi sprej s bakterijama simboličnog imena Mother Dirt, stajališta je da se njegovom uporabom preveniraju različite infekcije, obnavlja struktura kože i poboljšava cirkulacija. Sprej je, navode, potpuno bezopasan, nema mirisa i doima se poput vode.