Mostarska bolnica nabavila vrijednu opremu, pacijenti više ne moraju ići vani na preglede

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, na Klinici za unutrašnje bolesti s centrom za dijalizu, uvedena je ERCP pretraga.

ERCP pretraga, što je skraćeni naziv za retrogradnu koledokopankreatografiju, odnosno dijagnostičku pretragu koja se sastoji od kombinacije endoskopske i radiološke pretrage žučnih i vodova gušterače, praktično će od danas biti na usluzi pacijentima.

Uvođenjem ove pretrage, kako je to na današnjoj pres-konferenciji kazao Ante Kvesić, direktor SKB-a Mostar, načinjen je veliki iskorak, s obzirom na činjenicu da će uveliko biti unaprijeđena briga za bolesnike.

– Konačno smo uveli ovu pretragu, zbog koje su naši pacijenti bili prisiljeni odlaziti u Split, Sarajevo, Novu Bilu i druge medicinske centre. Prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja, na godišnjoj razini je samo u Split odlazilo stotinjak pacijenata, a ova pretraga nije jeftina te će njenim uvođenjem biti rasterećen i budžet Zavoda. Dakle, ovo je veliki benefit i velika potreba, jer sam se često neugodno osjećao zbog činjenice da nemamo ovu pretragu – kazao je Kvesić.

Velike koristi od ove metode liječenja

U SKB-u Mostar su tako educirali mladi kadar pod stručnim mentorstvom Željka Puljica, doktora iz KBC-a Split.

– Ovo je mala kockica koja je nedostajala SKB-u Mostar da bude evropska bolnica i moram priznati da su prostori za ERCP dijagnostiku puno bolji nego u Splitu. Drago mi je zbog ostvarene saradnje između dvije bolnice, a uvođenjem ove metode i studenti Medicinskog fakulteta u Mostaru, koji visoko kotira u BiH, ali i u regiji, dobili su mogućnost da se educiraju – naveo je doktor Puljiz.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Milenko Bevanda istakao je da je riječ o visoko sofisticiranoj metodi, koja se može koristiti i u dijagnostičkom, ali i u terapijskom smislu.

– Korist koju imamo od ove metode je neuporediva s ostalim, jer ćemo na ovaj način izbjeći mnoge operativne zahvate. S novom metodom kompletirat ćemo sve pretrage iz gastroenterologije – naveo je on.

( Avaz)