istraživanje

Šaka oraha dnevno: Mali korak za čovjeka, veliki za crijeva

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Zdravlje crijeva i snažan imunitet možda počinju upravo – sa šakom oraha.

Istraživanja sve više upućuju na to da redovno konzumiranje ove orašaste namirnice može imati zaštitni učinak na organizam, posebno kada je riječ o prevenciji raka debelog crijeva.

Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka smrti od malignih bolesti. No, sve je više dokaza da male prehrambene navike mogu igrati veliku ulogu u njegovoj prevenciji.

Zašto baš orah?

Orah je bogat elagitaninima – biljnim jedinjenjima koja se u crijevima, zahvaljujući zdravom mikrobiomu, pretvaraju u urotilin A. Riječ je o snažnom antioksidansu s protuupalnim i potencijalno antikancerogenim svojstvima.

Studije objavljene u Cancer Prevention Research i na univerzitetima poput Harvard T.H. Chan School of Public Health pokazale su da redovna konzumacija oraha:

  • smanjuje upalne procese u organizmu,
  • potiče zdravu funkciju imuniteta,
  • pozitivno djeluje na crijevnu mikrofloru,
  • može usporiti rast ćelija raka u ranim fazama razvoja.

Koliko je dovoljno?

Samo šaka oraha dnevno – oko 30 grama – dovoljna je da se osjete pozitivni učinci, pokazala su ispitivanja provedena tokom tri sedmice. Efekti su bili posebno izraženi kod osoba s viškom kilograma.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba