Istraživanja sve više upućuju na to da redovno konzumiranje ove orašaste namirnice može imati zaštitni učinak na organizam, posebno kada je riječ o prevenciji raka debelog crijeva.
Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka smrti od malignih bolesti. No, sve je više dokaza da male prehrambene navike mogu igrati veliku ulogu u njegovoj prevenciji.
Zašto baš orah?
Orah je bogat elagitaninima – biljnim jedinjenjima koja se u crijevima, zahvaljujući zdravom mikrobiomu, pretvaraju u urotilin A. Riječ je o snažnom antioksidansu s protuupalnim i potencijalno antikancerogenim svojstvima.
Studije objavljene u Cancer Prevention Research i na univerzitetima poput Harvard T.H. Chan School of Public Health pokazale su da redovna konzumacija oraha:
- smanjuje upalne procese u organizmu,
- potiče zdravu funkciju imuniteta,
- pozitivno djeluje na crijevnu mikrofloru,
- može usporiti rast ćelija raka u ranim fazama razvoja.
Koliko je dovoljno?
Samo šaka oraha dnevno – oko 30 grama – dovoljna je da se osjete pozitivni učinci, pokazala su ispitivanja provedena tokom tri sedmice. Efekti su bili posebno izraženi kod osoba s viškom kilograma.