Hrana protiv glukoze

Tikvice snižavaju šećer

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Pexels
Nova istraživanja potvrđuju hipoglikemijski potencijal ove sezonske namirnice.

Tikvice, poznate po visokom udjelu vode i niskom kalorijskom sastavu, sve se češće spominju u kontekstu regulacije glikemije. Njihova nutritivna vrijednost, bogatstvo vlaknima i nizak glikemijski indeks čine ih pogodnim saveznikom u prehrani osoba s poremećajem metabolizma glukoze, uključujući inzulinsku rezistenciju i tip 2 dijabetes.

Hipoglikemijski uticaj potvrđen

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients (2021), termički obrađene tikvice, zbog sadržaja polisaharida i pektina, mogu usporiti apsorpciju glukoze u crijevima te poboljšati perifernu osjetljivost na inzulin. Studija je provedena na uzorku od 120 odraslih osoba s predijabetesom, gdje je uočen pad postprandijalne glikemije u prosjeku za 18% nakon redovne konzumacije kuhanih tikvica tokom četiri sedmice.

Američki endokrinolog dr. Michael Greger, autor publikacije How Not to Die, navodi kako "povrće poput tikvica sadrži topljiva vlakna koja mogu usporiti glukoznu apsorpciju i doprinijeti stabilnijoj glikemijskoj kontroli."

Klinička dijetetičarka dr. Rachael Hartley ističe važnost pripreme.

"Kuhanje tikvica dodatno omekšava vlakna i poboljšava njihovu funkcionalnost u regulaciji šećera, što nije zanemarivo kod osoba s metaboličkim sindromom."

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba