za dobru krvnu sliku

Prirodno sladak: Recept za domaći džem od jagoda bez šećera

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Pexels
Domaći džem od jagoda može biti sladak, a bez grižnje savjesti, jer ne sadrži dodani šećer.

Bogat vitaminima i antioksidansima, ovaj džem je savršen za sve koji žele uživati u zdravijem namazu koji također podupire vaš imunološki sistem.

Sastojci koji su vam potrebni:

1 kg svježih jagoda
2 kašike limunovog soka
1-2 kašika meda ili stevije (po želji, za dodatnu slast)
1-2 kašike chia sjemenki (po želji, za gušću teksturu)

Priprema:

1. Operite i očistite jagode, a zatim ih zgnječite viljuškom.
2. Stavite zgnječene jagode u posudu i kuhajte na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje dok jagode ne otpuste svoju tekućinu.
3. Kada se jagode počnu raspadati, smanjite temperaturu i kuhajte još 20-30 minuta, povremeno miješajući.
4. Ako želite gušći džem, dodajte chia sjemenke i kuhajte još 5-10 minuta.
5. Po želji, dodajte malo meda ili stevije za dodatnu slast.
6. Džem prebacite u sterilizirane tegle, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi.

Ovaj džem od jagoda bez šećera savršen je za sve koji žele smanjiti unos šećera, ali i dalje uživati u prirodnoj slatkoći.

Bogat je vitaminom C i antioksidansima, a odličan je i kao dodatak svakodnevnim obrocima.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba