superhrana

Šta jesti za prevenciju starenja?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Da, postoje superhrane koje su dobre protiv starenja. Uključivanje ovih namirnica u zdravu i uravnoteženu ishranu odlična je strategija za suzbijanje procesa poput oksidativnog stresa i proizvodnje slobodnih radikala, kao i za prevenciju raznih bolesti i poremećaja čiji rizik raste s godinama.

Šta jesti za prevenciju starenja i za zdravo starenje

S godinama, naše tijelo prolazi kroz razne promjene koje mogu uticati na zdravlje i vitalnost. Međutim, ispravna ishrana može značajno usporiti proces starenja. Uključivanje određenih namirnica bogatih antioksidansima, vitaminima i vlaknima može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Pet superhrana i šta jesti za prevenciju starenja

Jagode

Jagode su bogate flavonoidima, polifenolima sa antioksidativnim svojstvima koji imaju odlične efekte protiv starenja. Bore se protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Također, pružaju dobru količinu vitamina C, koji pomaže u apsorpciji kalcijuma, što je ključno za zdravlje kostiju i prevenciju velikih poremećaja povezanih s godinama poput osteoporoze.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće također se nalazi na listi hrane protiv starenja. Sadrže hlorofil sa antioksidativnim svojstvima. Ove namirnice su bogate folnom kiselinom i drugim B vitaminima, što je važno za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Također, dobar su izvor prebiotskih vlakana koja povećavaju broj korisnih bakterija u crijevima i promovišu proizvodnju antiinflamatornih masnih kiselina.

Jabuke

Jabuke su među superhrana protiv starenja. Ovo voće pruža hranljive tvari korisne za suzbijanje degenerativnih procesa, uključujući hlorogenu kiselinu, floridzin i epikatehin. Jabuke su posebno korisne za zdravlje srca zahvaljujući svojim kardioprotektivnim svojstvima iz antioksidanata koje sadrže, uključujući fenolne kiseline i polifenole.

Jaja

Jaja su izvor visokokvalitetnih proteina i esencijalnih masnih kiselina, što je važno za održavanje zdravlja mišića i mozga. Također pružaju holin, hranljivu tvar koja se bori protiv kognitivnog opadanja. Pored toga, sadrže selen i cink, dva minerala sa antioksidativnim svojstvima.

Slanutak

Slanutak je također superhrana protiv starenja. Konzumacija mahunarki uopšte povezuje se s nižim rizikom od bolesti i poremećaja koji utiču na kvalitet starenja, od kardiovaskularnih problema do dijabetesa tipa 2. Korist dolazi ne samo iz njihovog sadržaja vlakana, već i iz škroba poput amiloze koji se polako apsorbuje, pomažući u suzbijanju skokova nivoa šećera u krvi. U poređenju s izvorima proteina na bazi životinja, veoma su niskog sadržaja masti.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba