omiljena grickalica

Sve prednosti kokica: Zdravije od voća, smanjuju simptome PMS-a i stres

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Kokice su svima omiljena grickalica, a najviše se jedu tokom gledanja filmova ili serija, uz to su jedna od najzdravijih grickalica jer sadrže vlakana, imaju više antioksidansa od nekih vrsta povrća i voća. U ovom članku donosimo vam sve prednosti konzumiranja kokica, kao i zdraviji način pripreme koji će vam pomoći da iskoristite sve njene benefite.

Stručnjaci navode da su kokice zdrava kombinacija proteina, masti i vlakana koja će vam pomoći da se osjećate siti i izbjegnete unositi nezdravu hranu kad ste gladni. Dijetetičarka Jessica Levinson preporučuje jedenje voća prije samih kokica kako biste se brže zasitili. 

Ipak, kokice nemaju mnogo drugih vitamina i nutrijenata koje sadrže voće i povrće pa ih nemojte izbaciti iz svoje prehrane u korist kokica.

Savršena zdrava grickalica

Neke od zdravstvenih prednosti su regulacija šećera u krvi, snižavanje razine kolesterola, poboljšanje probave i zaštita od kroničnih bolesti, a najvažnije od svega je način na koji se pripremaju.

Prema analizi časopisa Antioxidants iz 2019. godina kokice su pune polifenola koji se ponašaju kao antioksidansi i smanjuju upalu. Polifeonla ima i u voću i u povrću, ali kako kokice sadrže manje vode od voća i povrća, tako je u njima veća koncentracija polifenola.

Konzumiranje kokica ne samo da utječe na fizičko zdravlje, već može pridonijeti i psihičkom stanju. Kokice su hrana bogata ugljikohidratima s niski glikemijskim indeksoma. To može dovesti od zadržavanja razine serotonina i pomoći u popravljanju raspoloženja.

Redovna probava

Kokice su izvrstan izvor netopivih vlakana koji su vrlo korisni za zdravlje crijeva i sadrže važne antioksidanse. Polifenoli kojima kokice obiluju su vrsta antioksidansa koji je povezan s boljom cirkulacijom i zdravljem probavnog sistema.

Regulacija šećera u krvi

Kokice mogu zadovoljiti želju za ugljikohidratima, a one također imaju niski glikemijski indeks zbog čega će uzrokovati manje promjene šećera u krvi u odnosu na ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom.

Vlakna također imaju veliki utjecaj na šećer u krvi jer pomažu u regulaciji razine šećera i inzulina, smanjujući šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Pomažu u mršanju

Još jedna zdravstvena dobrobit kokica je njihova visoka zasitnost. Zbog visokog sadržaja vlakana u kokicama, malog broja kalorija i niske energetske gustoće, kokice se smatraju namirnicom koja može pomoći u mršanju.

Popravljaju raspoloženje-smanjuje stres

Triptofan je aminokiselina koju tijelo ne može proizvesti samo, a ključna za proizvodnju melatonina, koji pomaže u obrascima spavanja, te serotonina koji može upravljati raspoloženjem.
Međutim, budući da ga tijelo ne proizvodi, trebamo jesti hranu bogatu triptofanom kako bismo dobili svoju dnevnu dozu. Triptofan se može pronaći u raznim namirnicama, od mlijeka do konzervirane tune, zobi i voća do, pogađate – kokica.

Simptomi PMS-a se mogu smanjiti

Za vrijeme PMS čini vam se da su i najsitnije stvari toliko iritantne da jednostavno poželite iskočiti iz kože. Dobra vijest je da bi kokice zapravo mogle biti ono zbog čega će ti neugodni simptomi nestati. Ovaj međuobrok povećava serotonin, tzv. hormon dobrog osjećaja, a uz to vam mogu dati stalan nalet energije tako da se ne osjećate stalno glad.

Sadrže više željeza od špinata

Ne mnogo, ali je istina da u kokicama ima više željeza nego u špinatu. Kokice sadrže 0,9 miligrama željeza dok jedna šalica sirovog špinata sadrži 0,8 miligrama.

Pravilna priprema

Kokice u kinu jako se razlikuju od kokica napravljenih kod kuće. Mjerica kokica u kinu može sadržavati do 1090 kalorija i 2650 miligrama soli, kokice pečene na zraku su idealne, a tako možete kontrolirati koliko ćete soli, ulja ili maslaca naknadno dodati.

U nastavku donosimo video uz pomoć kojeg možete pripremiti kokice kod kuće na zdraviji način.

Međutim, bez obzira i na zdravi način spremanja, uvijek vodite računa o kombinaciji hrane. Neizostavan dodatak uživanju u filmu sa kokicama je konzumiranje gaziranog pića, što nije preporučljivo ako želite da izbjegnete celulit i nakupljanje sala oko stomaka zbog količine šećera koje ova pića sadrže.

Problem je i korištenje nezdravog i pretjerano obrađenog ulja. Osim toga, kokice iz mikrovalne pećnice sadrže konzervanse, nezdrave masnoće, prekomjerne količine soli, umjetne arome i boje, a same vrećice u kojima su pakirane i u kojima se peku sadrže PFAS, poznate i kao vječne hemikalije koje se uveliko povezuju s rakom.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba