
Špinat je bogat vitaminima i vlaknima, ali njegova visoka koncentracija oksalata može predstavljati rizik za djecu ako se konzumira više puta dnevno.
Oksalati u špinatu: potencijalni rizici za djecu
Špinat sadrži oksalate, prirodne spojeve koji mogu ometati apsorpciju kalcija i magnezija te povećati rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca.
Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti (NIDDK), djeca koja konzumiraju velike količine hrane bogate oksalatima, poput špinata, izložena su većem riziku od razvoja bubrežnih oboljenja.
Osim toga, visoki unos oksalata može dovesti do probavnih smetnji poput zatvora i nelagode u stomaku, posebno kod osjetljive djece.
Zbog tih potencijalnih rizika, preporučuje se ograničiti konzumaciju špinata na jednom obroku dnevno, kako bi se izbjegli negativni uticaji povezani s visokim unosom oksalata.