Riječ struke

Šta je rani pubertet i kada bi trebalo obratiti se ljekaru?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta je rani pubertet i kada bi trebalo obratiti se ljekaru?
Foto: Unsplash

Rani ulazak u pubertet sve više zabrinjava roditelje, koji se suočavaju s nedostatkom informacija o tome kako se nositi s ovom promjenom.

Tinejdžerke su ranije obično dobijale prvu menstruaciju u 13. godini, ali danas se to smatra gornjom granicom, pa su mnogi u dilemi da li se menstruacija sa 9 godina može smatrati poremećajem?

Pojam disfunkcionalna menstruacija je danas sve češći, a mnogo ljudi ne zna zapravo šta to znači, kao i kada je neophodno da se obratite ljekaru.

O toj temi je govorila dr. Dejana Milojević, ginekolog, koja je bila gost u emisiji 15 minuta.

"Ranije je to bilo između 11. i 13. godine, naravno da se to vrijeme pomjerilo, kao što se pomjerila i granica kad žene gube ciklus. Sada se 9 godina smatra donjom granicom kada djevojčica dobija ciklus, sve ispod toga je preuranjeni pubertet", ističe dr Milojević.

Preuranjeni pubertet može predstavljati problem u svakom smislu.

"Ciklus može biti neregularan kod djevojčica, naročito u preuranjenom pubertetu. Saradnja između pedijatra i ginekologa mora da postoji, roditelji kada primjete promjene kod djece već treba da obaveste pedijatra kako bi dobili sugestije šta da prate i na koji način", kaže dr. Milojević.

Djevojčice koje dobiju rano menstruaciju mogu biti gojaznije, obično su to djeca sa malom tjelesnom težinom na rođenju, ali, prema riječima ljekara, na osnovu prve menstruacije se donose mnogobrojni zaključci koji obilježavaju ginekološku anamnezu žene.