Historijski uspjeh

Aldin s novim srcem napušta KCUS: Omogućen mi je novi život

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Aldin s novim srcem napušta KCUS: Omogućen mi je novi život
Foto: BHRT

Aldin Hajdarević, pacijent kojem je prije nekoliko sedmica transplantirano srce uspješno se oporavio i danas napušta Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Tim povodom obratio se javnosti na press konferenciji, zajedno sa federalnim ministrom zdravstva dr. Nediljkom Rimcem, v. d. direktoricom KCUS-a prof. dr. Hajrijom Maksić, te prof. dr. Nermirom Granovom.

Rekao je da je na KCUS došao teško bolestan i da nije mogao hodati, te su mu doktori predložili da ugradim pumpu, na što je pristao.

- U međuvremenu se desio preokret gdje se meni javlja donor. To se dešava s nedjelje na ponedjeljak, a u utorak sam već prohodao. Ostalih sedam dana sam bio na odjelu intenzivne. Zahvalio bi se donorima, čitavom osoblju ali i mom timu koji je oko mene bio 24 sata. Porodicu sam kontaktirao, trebam da se susretnem i zahvalim što su mi omogućili novi život. 1980. sam godište, a osjećam se kao da mi je 30 godina, kaže Aldin.

Podsjetimo, u Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica (JU KB Zenica) početkom ovog mjeseca uspješno je obavljena eksplantacija organa sa moždano mrtvog donora, starosne dobi od 21 godinu, što je rezultiralo prvom transplantacijom srca u istoriji Bosne i Hercegovine, koja je obavljena u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Radilo se o Rijadu Heldovcu iz Zavidovića, 21-godišnjaku koji je preminuo od posljedica povreda zadobivenih u teškoj saobraćajnoj nesreći.

Nakon dijagnostifikovnja moždane smrti kod pacijenta, medicinski tim JU KB Zenica obavio je razgovor s porodicom preminulog, kako bi se dobila saglasnost za donaciju organa, a nakon što je porodica pristala, omogućeno je da se sprovede transplantacija.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ističu da je ovo historijski uspjeh za bh. zdravstvo.

Naglasili su da posebna zahvalnost ide prof. dr Nermiru Granovu, koji je bio na čelu tima ljekara koji su obavili transplantaciju.

Kako su rekli, 44-godišnji pacijent koji je dobio novo srce izašao je iz bolnice i uspješno se oporavio.

Ova operacija predstavlja prekretnicu u medicinskoj historiji zemlje, otvarajući nove mogućnosti za razvoj kardiovaskularne hirurgije u regionu. Srce je transplantirano pacijentu koji je dugo čekao na ovu vitalnu operaciju.

Inače, pacijenti koji trebaju transplantacije organa u BiH nalaze se na dugim listama čekanja, a jedan od razloga je i slaba svijest građana o važnosti doniranja organa.

Ovaj događaj predstavlja važan korak naprijed za zdravstveni sistem Bosne i Hercegovine, posebno u oblasti transplantacione medicine, koja se suočava s brojnim izazovima zbog ograničenih resursa i infrastrukture. Uspjeh ove operacije rezultat je bliske saradnje između zdravstvenih ustanova u Zenici i Sarajevu, kao i posvećenosti medicinskih profesionalaca koji su uključeni u postupak.