Prvi u svijetu

Kineski doktori tvrde da su izliječili dijabetes kod muškarca koristeći matične ćelije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kineski doktori tvrde da su izliječili dijabetes kod muškarca koristeći matične ćelije
Foto: Ilustracija

Naučnici u Kini kažu da su po prvi put izliječili dijabetes. Pacijent, 59-godišnji muškarac, primio je transplantaciju ćelija 2021. godine i od 2022. je bez lijekova. Eksperimentalni tretman uključivao je stvaranje umjetne verzije ćelija pronađenih u gušterači koje proizvode inzulin i drže pod kontrolom nivo šećera u krvi.

Muškarac je bolovao od dijabetesa tipa2 25 godina i izgubio je gotovo sve funkcije ovih ćelija, poznatih kao Langerhansovi otočići

Smatralo se da je rizik od fatalnih komplikacija bio visok, zbog čega su mu trebale višestruke injekcije inzulina svaki dan kako bi se spriječilo da uđe u dijabetičku komu.

Do sada se niko nikada nije 'izliječio' od dijabetesa, ali doktori su smislili kako da ga dovedu u remisiju.

To zahtijeva od pacijenata da se pridržavaju relativno stroge dijete i programa vježbanja kako bi zaustavili povratak problema sa šećerom u krvi.

Međutim, slučaj u Kini sugeriše da je moguće vratiti sposobnost tijela da prirodno reguliše šećer u krvi, a da pacijent ne promijeni način života.

U liječenju su korištene matične ćelije, koje su prazne ćelije koje se mogu pretvoriti u mnoge različite vrste stanica koje su tijelu potrebne za funkcionisanje.

Pod pravim uslovima, matične ćelije se mogu pretvoriti u tkivo mozga, mišića, bubrega ili čak pankreasa. Ovaj tretman je koristio novi hemijski koktel za pretvaranje matičnih ćelija pacijenta u ćelije pankreasa.

Ove ćelije proizvode inzulin, koji vašem tijelu govori kada da povuče šećer iz hrane koju jedemo radi energije.

Kod dijabetičara, gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina za regulaciju šećera u krvi. Previše ili premalo šećera u krvi može uzrokovati oštećenje nerava, bubrega, bolesti srca i još mnogo toga.Revolucionarni tretman za dijabetes tipa 1 mogao bi uzrokovati funkciju ćelija koje djeluju poput gušterače transplantirane u pacijenata.

Ugradnjom novih, laboratorijski uzgojenih ćelija, koje mogu proizvoditi inzulin, pacijent bi mogao ponovo početi proizvoditi vlastiti inzulin, kažu istraživači, a prenosi DailyMail

''Mislim da ova studija predstavlja važan napredak u polju ćelijske terapije dijabetesa'', rekao je za South China Morning Timothy Kieffer, profesor ćelijskih i fizioloških nauka na Univerzitetu Britanske Kolumbije u Kanadi, koji nije bio uključen u istraživanje. .

Iako je ovo otkriće ohrabrujuće, još uvijek ima mnogo posla prije nego što bude odobren za mase. Nakon što ga testiraju na više ljudi, rekao je profesor Kieffer, morat će pronaći način da povećaju svoje djelovanje.

Trenutno je pretvaranje praznih 'sjemenskih ćelija' u funkcionalne ćelije pankreasa nevjerovatno komplikovano, dugotrajno i skupo.