četveromjesečni projekat

'Plava vrpca pruža podršku porodici djece s poremećajem iz spektra autizma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
'Plava vrpca pruža podršku porodici djece s poremećajem iz spektra autizma
FOTO: Pexels

Udruženje za pomoć djeci s poremećajem u razvoju iz spektra autizma "Plava vrpca", uz podršku Grada Mostara, provodi projekt "Podrška porodici djece s poremećajem iz spektra autizma" koji roditeljima nudi edukativne radionice, stručna predavanja te prilike za povezivanje i razmjenu iskustava o skrbi o njihovoj djeci.

Iz udruženja "Plava vrpca" su saopštili kako je u sklopu projekta održana edukacija na temu komunikacije s osobama iz spektra autuzima.

"Cilj projekta je, kako i samo ime kaže, podrška porodici osoba s poteškoćama u razvoju iz spektra autizma, s naglaskom na važnost uloge porodice u cjelokupnom razvoju osoba s poteškoćama iz spektra autizma. U tom smislu su i predavanja i radionice usmjerene prema roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju iz spektra autizma, ali i ostalim osobama koja vode brigu i koja imaju bilo kakav dodir sa odgojem djece sa ovim poteškoćama", rekao je Igor Antunović, predsjednik Udruženja.

Kroz četiri mjesec trajanja ovoga projekta, Udruženje "Plava vrpca" pokušat će pružiti kontinuiranu podršku članovima porodice koje skrbe o ovoj populaciji putem stručnih predavanja, edukativnih radionica i organiziranja druženja ovih osoba, kao što je bilo i ovo prvo predavanje i okrugli stol.

Antunović očekuje kako će se provedba projekta odraziti na cjelokupni sistem socijalne zaštite i poboljšati ga u smislu suradnje javnih ustanova i nevladinih organizacija.