Iskustvo Pariškog Instituta

Revolucionarna uloga umjetne inteligencije u otkrivanju i liječenju raka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Revolucionarna uloga umjetne inteligencije u otkrivanju i liječenju raka
Foto: Ilustracija

Jedna od ključnih prednosti umjetne inteligencije prepoznata je od strane naučnika s prestižnog Instituta Curie u Parizu. Rano otkrivanje raka značajno povećava šanse za izlječenje, a metoda kojom umjetna inteligencija pomaže liječnicima u prepoznavanju vrste raka predstavlja značajan iskorak u pravovremenom i adekvatnom liječenju pacijenata. Ovaj sustav koristi analizu desetaka tisuća podataka kako bi procijenio uspješnost uobičajenih tretmana i omogućio izbjegavanje nepotrebne kemoterapije.

Umjetna inteligencija u službi medicinske dijagnostike

Naučnici s pariškog Instituta Curie koriste sustav umjetne inteligencije za prepoznavanje podrijetla raka kod pacijenata. Ovaj način otkrivanja raka donosi značajan napredak u pravovremenom i preciznom liječenju. Ranim otkrivanjem bolesti povećavaju se šanse za izlječenje, što je od izuzetne važnosti za pacijente.

Algoritam koji pretražuje desetke hiljada podataka

Jednu od prednosti prepoznavanja podrijetla raka putem umjetne inteligencije iskusio je i umirovljenik Alain Vadell. Vadell se borio s ovom opasnom bolešću dvije godine, a liječnici nisu mogli utvrditi u kojem je organu nastao tumor. Srećom, umjetna inteligencija uspjela je postaviti preciznu dijagnozu, što je omogućilo točno i učinkovito liječenje.

Za brojne pacijente oboljele od raka, ova metoda može značiti revolucionarni preokret u liječenju. Doktorica Sarah Watson s Instituta Curie razvila je algoritam koji pretražuje desetke tisuća podataka kako bi identificirao podrijetlo raka i predložio najprikladniji tretman.

Trostruko povećanje šansi za preživljavanje

Valja naglasiti kako je pacijentima, kojima je pomogla ovakva metoda dijagnostike i ciljanog liječenja, šansa za preživljavanje povećana čak trostruko. Ova inovativna uporaba umjetne inteligencije ne samo da poboljšava točnost dijagnoza, već također omogućava personaliziran pristup liječenju, izbjegavajući nepotrebne tretmane i smanjujući stres za pacijente.

Institut Curie svojim pionirskim radom na korištenju umjetne inteligencije u medicini pokazuje kako tehnologija može transformirati zdravstvo, čineći liječenje raka preciznijim i učinkovitijim nego ikada prije.