Radiološke metode

Šta treba znati o ultrazvuku, magnetnoj rezonanci i rendgenu?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta treba znati o ultrazvuku, magnetnoj rezonanci i rendgenu?
Foto: Ilustracija

U određenim situacijama, kada konvencionalni dijagnostički testovi ne mogu pružiti dovoljno informacija o stanju pacijenta, liječnici često upućuju na radiološke metode. Postoje različite vrste radioloških metoda, a među najčešćima su ultrazvuk, magnetska rezonanca (MR) i rendgenski snimak. Evo nekoliko informacija o svakoj od ovih radioloških metoda kako biste stekli bolje razumijevanje ako vam budu preporučena snimanja.

Ultrazvuk: Ova metoda koristi visokofrekventne zvučne valove kako bi se stvorila slika unutarnjih struktura tijela. Ultrazvuk se često koristi za pregled trudnica, srca, jetre, bubrega i drugih organa. Ova tehnika je neinvazivna i nema izloženost ionizirajućem zračenju.

Magnetska rezonanca (MR): MR koristi snažna magnetska polja i radiovalove za stvaranje detaljnih slika unutarnjih struktura tijela. Ova metoda je posebno korisna za prikazivanje mekih tkiva poput mozga, zglobova i unutarnjih organa. MR je također neinvazivan, ali može biti kontraindiciran za pacijente s određenim metalnim implantatima.

Rendgen (X-zračenje): Rendgenski snimci koriste ionizirajuće zračenje za stvaranje slika unutrašnjih struktura tijela. Ova metoda često se koristi za pregled kostiju i pluća te za dijagnostiku fraktura, upala pluća i drugih stanja. Iako je rendgensko snimanje učestalo, treba izbjegavati prečesto izlaganje ionizirajućem zračenju.

Svaka od ovih radioloških metoda ima svoje specifične prednosti i primjene, a odabir ovisi o vrsti pregleda koji je potreban i području tijela koje treba pregledati. Važno je napomenuti da se o primjerenosti i sigurnosti određene metode treba konzultirati s kvalificiranim medicinskim stručnjakom.