Ako ste ljubitelj jutarnje kafe i želite poboljšati zdravlje svog probavnog trakta, možda biste trebali razmisliti o maloj, ali efikasnoj promjeni u svojoj rutini.
Sve više stručnjaka za zdravlje crijeva sugeriše da kombinacija kafe i kakaa može imati značajne koristi za vašu probavu.
Stručnjaci poput američkog gastroenterologa Josepha Salhaba ističu da polifenoli u kafi mogu hraniti korisne crijevne bakterije, potičući njihov rast i aktivnost. Ujedno, ti isti polifenoli pomažu u suzbijanju rasta "loših“ bakterija koje mogu negativno utjecati na zdravlje crijeva. Međutim, to nije sve – dodavanje kakaa u kafu dodatno poboljšava probavu.
Kakao je bogat vlaknima, a stručnjaci preporučuju da odrasli ciljaju na unos od 25 do 38 grama vlakana dnevno. Jedan od jednostavnih načina da to postignete je dodati jednu do dvije kašike kakao praha u svoju šoljicu kafe. Kakao potiče rast korisnih bakterija, a ujedno može djelovati i kao zaštita od upala u crijevima.
Važno je i napomenuti da kafu nikada ne biste trebali piti na prazan želudac. Pijenje kafe bez obroka može potaknuti lučenje želučane kiseline, što može izazvati nelagodu ili čak bolove u želucu. Stoga stručnjaci savjetuju da prvo pojedete lagani obrok, a tek potom uživate u svojoj šoljici kafe obogaćenoj kakaom.
Dodajte kakao u svoju kafu i učinite svaki dan zdravijim!