Iz kućne apoteke

Donosimo 4 najbolja prirodna lijeka protiv glavobolje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Donosimo 4 najbolja prirodna lijeka protiv glavobolje
Foto: Ilustracija

Migrena se često pojavljuje kao vaskularna paroksizmalna glavobolja s periodičnim napadima, obično zahvaćajući polovicu glave. Osobe koje pate od migrene često doživljavaju bol popraćen mučninom, povraćanjem i poremećajem vida.

Relevantna istraživanja, koja su objavljena u časopisu British Medical Journal, sugeririšu povezanost između migrene i kardiovaskularnih bolesti. Prema tim istraživanjima, srčani i moždani udar, krvni ugrušci te nepravilan rad srca identifikovani su kao najčešći uzroci smrti kod osoba koje tokom svog života pate od migrene.

Danski i američki naučnici proveli su istraživanje u razdoblju od 1995. do 2003. godine, obuhvatajući 51.032 ispitanika koji su imali migrene. Rezultati su pokazali češću pojavu migrene kod žena, pri čemu je prosječna dob žena s migrenom bila 35 godina. Istraživanje je identifikovalo migrenu kao snažan i čest uzrok srčanih bolesti, posebno kod žena, ali i kod muškaraca.

Visoka stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti kod osoba s migrenom istaknula je važnost ozbiljnog pristupa proučavanju migrene i potrebu za poticanjem pacijenata na promjenu životnih navika. Bez obzira na to, tačni uzroci veze između migrene i kardiovaskularnih bolesti još uvijek nisu potpuno razjašnjeni.

Migrena, kako pokazuju istraživanja, značajno pogađa veliki broj ljudi u mlađoj i srednjoj dobi. Stoga smo se posvetili istraživanju prirodnih lijekova koji mogu pomoći kod migrene, a koje vam sada donosimo.

Aromaterapija

Aromaterapija, koja se oslanja na ljekovita sredstva eteričnih ulja, predstavlja učinkovit prirodni pristup ublažavanju glavobolje. Mirisi eteričnih ulja mogu smanjiti bolove, opustiti napetost i olakšati začepljenost. Ova terapija može se primjenjivati dodavanjem eteričnih ulja u vodu za kupanje, u vruću vodu za inhalaciju ili u ulje za masažu.

Neki od mirisnih biljnih dodataka koji mogu pomoći kod glavobolje su:

  • Metvica
  • Lavanda
  • Eukaliptus
  • Kamilica
  • Mažuran

Eterična ulja se mogu kombinovati kako biste pronašli optimalnu mješavinu koja djeluje za vas. Također, možete ih koristiti pojedinačno te eksperimentisati s različitim mirisima kako biste otkrili koji vam najbolje odgovara.

Fizička aktivnost

Poznato je da fizička aktivnost smanjuje bol zahvaljujući lučenju hormona endorfina. Manje je poznato da je fizička aktivnost još efikasnija u umanjenju boli, ako je ta bol uzrokovana migrenom.

Lagana šetnja znatno će umanjiti vašu glavobolju. Samo hrabro, čak i kad vas boli glava, prošećite. Osjetit ćete poboljšanje. Samo vodite računa o tome da ne pretjerujete jer, ako se oznojite i umorite, možete postići suprotan efekt, još goru glavobolju.

Isprobajte: polusatnu šetnju svaki dan kao preventivno rješenje i kratku šetnju na svježem zraku kada osjetite napadaj migrene.

Masaža

Kada ste već kupili eterična ulja da isprobate naš prvi savjet, evo vam još jedan odličan način kako da ih iskoristite u masaži. Masaža opušta i stimulira, ali najvažniji element masaže je dodir. Dodir može izliječiti i puno teža stanja od migrene.

Isprobajte (sa ili bez eteričnih ulja): neka vam neko prstima pritišće tačke na glavi. Pritisak traje par sekundi, nakon njega slijedi pauza od par sekundi, pa ponovno pritisak.

Dodir će ublažiti glavobolju. Naravno, temeljita masaža glave i vrata još je bolje rješenje. Ako nemate nekoga pri ruci da vas masira, glavu  možete masirati i sami. Upotrijebite palac i kažiprst, stisnite glavu u dvije tačke i držite tako par sekundi, pa popustite pritisak.

Toplo i hladno

Promjena temperature na površini tijela dovodi i do drugih promjena. Ako vas muči glavobolja, kratkotrajna promjena temperature može je zaustaviti.

Ako vas ne boli glava, nije nemoguće da će vas zbog promjene temperature početi boljeti. Nekim osobama za ublažavanje migrene pomaže hladan tuš, a nekima ipak topli tuš. Trebate isprobati i dokučiti šta vama pomaže, samo izbjegavajte ekstreme, ne tuširajte se u ledenoj niti u prevrućoj vodi, barem ne za početak.

Mnogima pomaže zamotati glavu u hladan peškir. Isto tako mnogima pomaže umakanje ruku u toplu vodu.