Uzrokuju zdravstevene probleme

Donosimo prirodne načine čišćenja organizma od parazita

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Donosimo prirodne načine čišćenja organizma od parazita
Foto: Ilustracija

Paraziti su mikroorganizmi koji se mogu naseliti u ljudskom tijelu, hraneći se njegovim resursima i uzrokujući različite zdravstvene probleme. Čišćenje organizma od parazita prirodnim putem može biti korisno kao preventivna mjera ili kao podrška tradicionalnom medicinskom liječenju. 

1. Ishrana bogata anti-parazitnim namirnicama

Pravilna ishrana može biti ključna u borbi protiv parazita. Određene namirnice imaju anti -parazitna svojstva i mogu pomoći u eliminaciji štetnih mikroorganizama:

Češnjak: Poznat po svojim antimikrobnim i anti-parazitnim svojstvima. Konzumiranje sirovog češnjaka može pomoći u borbi protiv crijevnih parazita.

Đumbir: Ima snažna protuupalna svojstva i može pomoći u jačanju imunološkog sistema, što je važno za otpornost protiv parazita.

Papaja: Sadrži enzim papain koji može pomoći u probavi i eliminaciji crijevnih parazita.

Bundeva (sjemenke): Sjemenke bundeve bogate su cucurbitacinom, supstancom koja može paralizirati parazite i pomoći njihovom izbacivanju iz tijela.

2. Upotreba biljnih suplemenata

Biljni suplementi mogu biti korisni u podršci probavnom sistemu i eliminaciji parazita. Evo nekoliko biljaka koje se tradicionalno koriste:

Pelin

Poznat po svojim antimikrobnim svojstvima, pelin se često koristi za čišćenje crijeva od parazita.

Crni orah

Sjemenke crnog oraha sadrže juglon, tvar koja može ubiti odrasle parazite. Kombinacija crnog oraha, pelina i klinčića često se koristi za čišćenje organizma od parazita.

Klinčić

Bogat je eugenolom, tvari koja ima antiparazitska svojstva. Klinčići se mogu koristiti i za uništavanje jajašaca parazita.

3. Probiotici za obnavljanje crijevne flore

Nakon čišćenja od parazita, važno je obnoviti zdravu crijevnu floru. Probiotici su korisni mikroorganizmi koji podržavaju zdravu probavu i jačaju imunološki sistem. Odabir probiotičkih dodataka koji sadrže različite sojeve bakterija može pomoći u povratku ravnoteže u crijevima.

4. Promjene u životnom stilu

Pored prehrane i dodataka, promjene u životnom stilu mogu pomoći u prevenciji ponovne infekcije parazitima:

Higijena: Redovno pranje ruku, posebno prije jela i nakon korištenja toaleta, može smanjiti rizik od unosa parazita.

Kućni ljubimci: Pazite da vaši kućni ljubimci budu redovno pregledani i liječeni od parazita kako bi se spriječila mogućnost prijenosa.