Neugodna bol

Isprobajte prirodne lijekove za upalu uha

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Isprobajte prirodne lijekove za upalu uha
Foto: Ilustracija

Upala uha može biti neugodna i bolna, ali prije nego što posegnete za antibioticima ili drugim lijekovima, vrijedi razmotriti prirodne opcije koje mogu pružiti olakšanje i poticati brži oporavak.

U nastavku otkrivamo nekoliko prirodnih lijekova za upalu uha koji mogu biti korisni u ublažavanju simptoma i poticanju ozdravljenja.

Topla obloga od ulja češnjaka

Češnjak je poznat po svojim antimikrobnim i protuupalnim svojstvima. Zagrijte češnjakovo ulje i nanesite nekoliko kapi u zahvaćeno uho pomoću pamučne kuglice. Toplina ulja i ljekovita svojstva češnjaka mogu pomoći u ublažavanju boli i upale.

Kapljice ulja čajevca

Ulje čajevca također posjeduje snažna antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija uha. Razrijedite nekoliko kapi ulja čajevca u baznom ulju poput maslinovog ili bademovog ulja te nanesite nekoliko kapi u zahvaćeno uho. Budite oprezni i ne nanosite ulje čajevca direktno, već ga razrijedite prije upotrebe.

Topla obloga od kamene soli

Topla obloga od kamene soli može pomoći u smanjenju boli i upale uha. Zagrijte malu količinu kamene soli u tavi, stavite je u pamučnu vrećicu ili čistu čarapu te nanesite na zahvaćeno uho dok je još topla. Toplina će pomoći u opuštanju mišića i ublažavanju nelagode.

Đumbir

Đumbir je poznat po svojim protuupalnim svojstvima te može pomoći u ublažavanju boli i upale uha. Pripremite čaj od đumbira dodavanjem svježeg đumbira u vruću vodu i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zaslađivanje medom može dodatno pojačati ljekovita svojstva čaja.

Probiotici

Nedavna istraživanja sugeriršu da konzumiranje probiotika može pomoći u prevenciji i liječenju infekcija uha. Probiotici potiču zdravu ravnotežu mikroorganizama u tijelu te jačaju imunološki sistem, što može smanjiti rizik od infekcija uha.