projekat INTERSTROKE

Koji napici povećavaju rizik od moždanog udara, a koji ga smanjuju?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koji napici povećavaju rizik od moždanog udara, a koji ga smanjuju?
FOTO: Ilustracija

Međunarodna studija, koju su zajednički proveli Univerzitet u Galwayu i McMaster Univerzitet iz Kanade, otkrila je da redovno konzumiranje gaziranih pića ili voćnih sokova povećava rizik od moždanog udara.

Istraživanje je također pokazalo da osobe koje konzumiraju više od četiri šoljice kafe dnevno imaju značajno veći rizik od moždanog udara.

Ovi rezultati objavljeni su u okviru projekta INTERSTROKE, jedne od najvećih svjetskih studija o faktorima rizika za moždani udar, koja uključuje gotovo 27.000 ljudi iz 27 zemalja. Fokus studije bio je na povezanosti između unosa određenih pića i rizika od moždanog udara.

Opasnost od gaziranih pića i voćnih sokova

Gazirana pića, uključujući i ona bez šećera, povezana su s povećanjem rizika od moždanog udara za 22%, dok je konzumacija dva ili više ovakvih pića dnevno značajno povećala taj rizik. Povezanost između gaziranih pića i moždanog udara bila je najizraženija u Istočnoj i Srednjoj Evropi, Bliskom istoku, Africi i Južnoj Americi.

Istraživanje je također pokazalo da proizvodi označeni kao voćni sokovi, a koji su često napravljeni od koncentrata s dodanim šećerima i konzervansima, mogu povećati rizik od moždanog udara uzrokovanog krvarenjem u mozak. Žene su posebno osjetljive na ovaj rizik, sa značajnim povećanjem šansi za intracerebralno krvarenje nakon konzumacije voćnih napitaka, prenosi etto.ba

Pozitivan učinak vode i čaja

Studija je otkrila da konzumacija više od sedam čaša vode dnevno smanjuje vjerovatnoću moždanog udara uzrokovanog ugruškom. Također, redovno konzumiranje crnog i zelenog čaja može značajno smanjiti rizik od moždanog udara. Unos 3-4 šoljice crnog čaja dnevno smanjuje rizik za 29%, dok zeleni čaj smanjuje rizik za 27%. Ipak, dodavanje mlijeka u čaj može umanjiti blagotvorne učinke antioksidanata prisutnih u čaju.

Profesor Andrew Smyth sa Univerziteta u Galwayu naglašava kako su voćni sokovi najkorisniji kada su svježe cijeđeni, dok prerađeni napici mogu donijeti više štete nego koristi. Preporučuje se ograničavanje konzumacije gaziranih pića i voćnih napitaka kako bi se smanjio rizik od moždanog udara.