Benefiti

Luk u čarapi: Moguće zdravstvene prednosti i kako funkcioniše

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Luk u čarapi: Moguće zdravstvene prednosti i kako funkcioniše
Foto: Ilustracija

Mnogi od nas su barem jednom u životu čuli za različite kućne lijekove i nesvakidašnje metode za poboljšanje zdravlja. Jedan od takvih neobičnih savjeta je korištenje luka u čarapi, što se može činiti kao neobičan, čak odbojan način za poboljšanje zdravlja. Međutim, recentna iskustva blogerice Jennifer Thompson i njenog partnera pokazuju da bi ova metoda mogla imati svoje zdravstvene prednosti.

Kako funkcioniše metoda luka u čarapi?

Jennifer Thompson i njen partner odlučili su isprobati eksperiment sa lukom kako bi procijenili njegove učinke na zdravlje. Evo kako su obavili svoju metodu:

Priprema

Prije nego što su otišli na spavanje, oboje su stavili komade luka u vunene čarape.
Čarape s lukom su nosili tokom noći dok su spavali.

Rezultati

Thompson je osjetila toplinu u glavi i suzenje očiju nakon što je stavila luk u čarape.
Njen partner je osjetio miris luka u ustima, što su oboje protumačili kao znak da se komponente luka apsorbiraju u organizam.

Učinci

Nakon što je koristila ovu metodu, Thompson je primijetila poboljšanje simptoma alergije za oko 90%. Ova metoda joj je pomogla da se oslobodi neugodnih simptoma bez konzumiranja luka.

Iako je metoda luka u čarapi neobična, vjeruje se da luk ima mnoge zdravstvene prednosti zbog svojih sastojaka.

Luk je bogat sumpornim spojevima koji mogu pomoći tijelu u eliminaciji toksina i teških metala. Ove spojke mogu također imati antiupalna svojstva.

Luk sadrži jake antioksidanse poput flavonoida i vitamina C koji mogu poboljšati zdravlje srca, smanjiti holesterol, spriječiti krvne ugruške i podržati imunološki sistem.

Luk ima prirodna antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija i virusa.

Poboljšanje respiratornog zdravlja

Konzumacija luka može pomoći u smanjenju simptoma astme i hroničnog bronhitisa. Također može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i gripe.

Luk se često koristi za detoksikaciju organizma. Vjeruje se da može pomoći u čišćenju krvi i poboljšanju funkcije jetre.

Zašto stavljanje luka na stopala?

Iako nema čvrstih znanstvenih dokaza koji potvrđuju učinkovitost metode luka u čarapi, neki vjeruju da je koža na stopalima posebno propusna i može upiti aktivne komponente iz luka. Ovo bi moglo omogućiti da se spojevi iz luka apsorbiraju u krvotok i donesu koristi cijelom tijelu.

Važno je napomenuti

Iako iskustva poput onih koje je opisala Jennifer Thompson mogu biti zanimljiva, važno je napomenuti da metode poput ove nisu zamjena za medicinski tretman. Ako imate ozbiljne zdravstvene probleme ili simptome, uvijek je najbolje konnsultovati se sa stručnjakom.