Ima je posvuda

Maslačak popravlja krvnu sliku, liječi jetru i bubrege i reguliše šećer

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Maslačak popravlja krvnu sliku, liječi jetru i bubrege i reguliše šećer
Foto: Ilustracija

Iako su korovi obično smatrani neprijateljima vrta zbog toga što mogu ugroziti druge biljke ukidajući im hranu, postoje iznimke poput maslačka. Ova invazivna biljka, koja svojim žutim cvjetovima krasno ukrašava livade u proljeće, pokazuje nam da korovi ne moraju biti uvijek negativni. Dovoljno je samo ubrati ih.

A za to imate dovoljno dobrih razloga jer osim što je odlična hrana, maslačak zahvaljujući svojoj ljekovitosti zauzima važno mjesto u prirodnoj medicini. Osim toga, on je jedna od rijetkih biljaka koja je iskoristiva i jestiva od korijena do cvijeta.

Brojne su njegove dobrobiti za naše zdravlje

Moćni je antioksidans, čisti jetru, krv, snažan je dijuretik, dakle čisti i bubrege, pomaže kod urinarnih infekcija. Recentne studije pokazuju pozitivan utjecaj maslačka na ženske hormone i reproduktivne organe pa se preporučuje u menopauzi.

Istraživanja pokazuju i njegovu učinkovitost u reguliranju nivoa šećera u krvi pa se preporučuje i kod dijabetesa. Stabljike ovog cvijeta reguliraju metabolizam, pospješit će rastvaranje žuči i pomoći kod želučanih tegoba.

Njegove cvjetove najbolje je brati tokom sunčanog dana, kad su otvoreni, a potom ih možete pohovati ili dodati salati. Od njih se pravi i svježi sirup protiv kašlja, kao i mast koja pomaže kod hemoroida.

Možete napraviti i sirup od cvjetova maslačka, koji je odličan za jačanje otpornosti organizma, čišćenje krvi i regulaciju probave. U dvije litre vode prokuhajte dvije šoljice cvjetova maslačka. Procijedite i dodajte 1 kg meda i sok od dva limuna. Potom kuhajte na laganoj vatri i neprestano miješajte, dok ne dobijete sirup. Uspite ga u čistu staklenu bocu i dobro zatvorite. Uzimajte jednu kašiku dva do tri puta na dan.

I čaj pomaže

Čaj od listova maslačka pomaže u smanjenju raka dojke, a čaj od korijena maslačka pomaže u prevenciji širenja stanica raka dojke i prostate. Zbog brojnih drugih utjecaja na zdravlje trebalo bi ga uvrstiti u redovnu prehranu. Možete ga koristiti poput špinata, dodavati u salatu, od njega se prave umaci, dodaje se tjesteninama, riži, u supe ili se od njega uz dodatak drugog bilja može napraviti ukusan smoothie.

Djeluje kao blagi laksativ koji potiče probavu, popravlja krvnu sliku, stimulira apetit i uravnotežuje prirodne i korisne bakterije u crijevima.