Greške u pripremi čaja mogu umnogome umanjiti koristi koje imamo od ovog napitka, kaže stručnjak.
Stručnjaci upozoravaju da ljudi često griješe prilikom pripreme čaja , što može umanjiti njegovu korist.
Od vremena namakanja, vrste posude do kvaliteta vode, svaki detalj utječe na to da li će čaj pružiti najbolje što biljka može ponuditi.
Travar Kami Mekbrajd ističe da je najvažniji faktor u pravljenju biljnih čajeva trajanje namakanja. Iako mnogi od nas vade vrećicu čaja iz vode nakon dvije do tri minute, to nije dovoljno vremena da se ispuste sve korisne tvari.
McBride preporučuje da ostavite čaj u vodi najmanje 15 minuta kako biste u potpunosti iskoristili polifenole i druge aktivne sastojke koji čaj čine korisnim. Osim toga, važno je pokriti posudu, jer to sprječava isparavanje vrijednih tvari.
Osim vremena potapanja, ključan je i kvalitet vode koju koristimo. Voda mora biti čista i sa malo kamenca, jer alkalnost može negativno uticati na boju i ukus čaja. Metalne posude se također ne preporučuju, jer mogu promijeniti hemijski sastav čaja i uticati na njegovu aromu. Idealno je koristiti keramičko ili porculansko posuđe.
Za pripremu biljnog čaja, travar savjetuje da slijedite upute u receptima. Ako uputstva nisu konkretna, pravilo je da "mala količina" znači oko 1-2 grama biljke, dok "prstohvat bilja" znači količinu koja se može držati u jednoj ruci, a to je oko 30- 70 grama.
Pravilnom pripremom, od izbora vode do dužine namakanja, možemo značajno poboljšati okus čaja i osigurati maksimalan mogući unos korisnih tvari koje čaj nudi.