Prirodni lijek za dijabetes

Ovih 5 biljaka koristi se u narodnoj medicini za prirodno snižavanje šećera u krvi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovih 5 biljaka koristi se u narodnoj medicini za prirodno snižavanje šećera u krvi
Foto: Ilustracija

Dijabetes predstavlja ozbiljnu hroničnu bolest, poznatu i kao "tihi ubica". Iako ne postoji potpuni lijek za ovu bolest, postoji mogućnost prirodnog tretmana dijabetesa i regulacije nivoa glukoze u krvi putem pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti. Slijedi popis prirodnih metoda koje se mogu koristiti kao tretman za dijabetes.

Najčešći oblik dijabetisa je dijabetes tip 2 i javlja se kod 90 % oboljelih. Nekada se zvao “dijabetes odraslih”, ali danas je sve češći kod djece. Ovaj oblik dijabetesa se razvija polako i osoba ga može imati godinama prije nego sazna dijagnozu. Kod dijabetesa tijelo nije u stanju koristiti ili proizvesti hormonski inzulin koji je potreban za održavanje zdravog nivos šećera u krvi. Nedovoljna količina ili nedostatak inzulina uzrokuje poremećaje u metabolizmu proteina, ugljikohidrata i masti, te može dovesti do dijabetičke retinopatije, oštećenja živaca i bubrega.

Čuvarkuća kao lijek za dijabetes

Čuvarkuća raste na krovovima i kamenim zidovima. Još od davnina imala je važno mjesto kao čuvarica zdravlja svih ukućana, odakle je i dobila ime “čuvarkuća” ili “vječno živuća biljka”. U narodnoj medicini korištena je kao poznati lijek za upalu uha, a njezina različita ljekovita svojstva sve se više otkrivaju. Određena istraživanja potvrđuju njezino djelovanje kod šećerne bolesti. Naime, čuvarkuća se pokazala dobrom kao prirodni lijek za skidanje šećera u krvi zahvaljujući svojim ljekovitim sastojcima koji pomažu sniziti šećer i poboljšati krvnu sliku.

Narežite nekoliko listova čuvarkuće (svježe ili suhe) u sitne komadiće. Prokuhajte 250 ml vode u lončiću, dodajte čuvarkuću i poklopite. Ostavite poklopljeno oko 15 minuta. Zatim procijedite i pijte uz jelo četvrtinu šalice, 3 – 4 puta dnevno.

Ruzmarin

Ruzmarin je ljekovita mediteranska biljka bogata antioksidansima koji se bore protiv oštećenja ćelija. Potiče gubitak kilograma, uravnotežava nivo šećera u krvi, smanjuje razinu lošeg holesterola (LDL) i povećava nivo dobrog holesterola (HDL). Sadrži rosmarinske i karnozne kiseline koje su vrlo moćni polifenoli (mikronutrijenti). Otkriveno je da ove specifične molekule djeluju poput inzulina kako bi snizile ukupne nivoe glukoze.

Prelijte dvije čajne kašike ruzmarina s 200 ml kipuće vode. Pustite da odstoji poklopljeno 15 minuta uz povremeno miješanje. Procijedite i pijte dva puta dnevno.

Čaj od lista smokve

Od smokvinog lista može se napraviti najbolji čaj za dijabetes. Istraživanja na ljudima potvrđuju antidijabetička svojstva koja se najviše priznaju kao glavna ljekovitost ovog čaja. Ako se koristi preventivno, čaj od lista smokve smanjuje rizik od dijabetesa usporavanjem procesa apsorpcije glukoze.

Prelijte dvije čajne kašike osušenih listova smokve s 200 ml ključale vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 –15 minuta. Zatim procijedite i popijte šolju čaja uz doručak. Ovaj prirodni lijek za dijabetes pijte svaki dan, kroz četiri sedmice. Onda napravite pauzu dvije sedmice, pa nastavite sa terapijom.

Cimet

Cimet je mirisni začin koji rado stavljamo u kolače, napitke i jela. Iako je poznata njegova upotreba u kulinarstvu, kineska i ayurvedska medicina već stotinama godina koriste cimet u ljekovite svrhe. Ovaj začin daje slatkoću jelima, ograničavajući potrebu za šećerom. Zato je omiljen prirodni lijek za dijabetes tipa 2.

Brojna istraživanja su pokazale da štapić cimeta ili njegov ekstrakt kontroliraju dijabetes i pomažu sniziti nivo glukoze u krvi. Istraživanja su također pokazala da cimet umanjuje oksidativni stres koji igra važnu ulogu u snižavanju nivoa šećera u krvi u slučajevima dijabetesa tipa 2.

Također je dokazano da ovaj začin snižava glukozu u krvi i otpornost na inzulin kod osoba sa preddijabetesom.

Dodajte pola čajne kašike praha cimeta u šalicu tople vode, promješajte i pijte svaki dan. Također možete dodati cimet u čaj, deserte, jogurt i smoothieje.

Kurkuma

Kurkuma je još jedan začin za liječenje dijabetesa prirodnim putem. Ovaj začin žute boje obično se koristi u ayurvedskoj medicini i indijskoj kuhinji. Kurkuma sadrži spoj zvan kurkumin, za koji se pokazalo da poboljšava osjetljivost na inzulin i potiče prirodno snižavanje šećera u krvi.