Dismenoreja

Prirodne metode za ublažavanje menstrualnih bolova

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prirodne metode za ublažavanje menstrualnih bolova
Foto: Ilustracija

Menstrualni bolovi, poznati i kao dismenoreja, mogu biti vrlo neugodni i uticati na svakodnevne aktivnosti žena tokom menstruacije. 

Topla kupka

Topla kupka može opustiti mišiće i smanjiti bolove. Dodavanje nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili ružmarina može dodatno pomoći u opuštanju.

Topla obloga

Stavljanje tople obloge na donji dio trbuha može smanjiti grčeve i ublažiti bolove.

Biljni čajevi

Biljni čajevi poput kamilice, đumbira ili mente mogu imati blagotvoran učinak na smanjenje bolova i opuštanje.

Ljekovito bilje

Neke biljke poput kantariona, đumbira i kineske angelike (dong quai) tradicionalno se koriste za ublažavanje menstrualnih bolova. Ipak, važno je koristiti ih s oprezom i prema uputama stručnjaka.

Omega-3 masne kiseline

Dodatak prehrani s omega-3 masnim kiselinama, kao što su riblje ulje ili laneno ulje, može smanjiti upalu i bolove tijekom menstruacije.

Masaža

Lagana masaža trbuha može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bolova.

Redovna tjelovježba

Redovna tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju jačine menstrualnih bolova. Joga, plivanje ili lagane šetnje mogu biti korisne opcije.

Prehrana

Zdrava prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i smanjenim unosom soli i šećera može imati pozitivan uticaj na smanjenje menstrualnih bolova.

Aromaterapija

Eterična ulja poput lavande, ružmarina ili matičnjaka mogu se koristiti u aromaterapiji za opuštanje i smanjenje bolova.