Čest problem kod muškaraca

Problem uvećane prostate: Evo koji čajevi su najbolji

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Problem uvećane prostate: Evo koji čajevi su najbolji
Foto: Ilustracija

Problemi s povećanom prostatom, kao što su benigna hiperplazija prostate (BHP), česti su kod muškaraca, posebno starije životne dobi. Iako čajevi sami po sebi ne mogu izliječiti ovaj problem, neki čajevi su poznati po svojim blagotvornim svojstvima za zdravlje prostate.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju općeg zdravlja prostate. Istraživanja su pokazala da sastojci zelenog čaja, poput epigalokatehin galata (EGCG), mogu imati blagotvoran učinak na smanjenje rasta prostate.

2. Čaj od koprive

Kopriva je biljka koja se tradicionalno koristi za poboljšanje zdravlja prostate. Bogata je vitaminom C, vitaminom K, kalcijem, kalijem i drugim hranjivim tvarima koje mogu pomoći u održavanju zdravlja prostate i smanjenju simptoma BHP-a.

3. Čaj od đumbira

Đumbir je poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Može pomoći u smanjenju upale prostate i olakšavanju simptoma povezanih s BHP-om. Đumbir čaj također može poboljšati cirkulaciju krvi, što je korisno za zdravlje prostate.

4. Čaj od brusnice

Brusnica je često poznata po svojoj koristi za zdravlje mokraćnog sistema. Može pomoći u smanjenju rizika od infekcija mokraćnog mjehura, što je posebno važno jer infekcije mokraćnog sistema mogu komplikovati simptome BHP-a.

5. Čaj od šipka

Šipak je bogat vitaminom C i antioksidansima koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema i općenito poboljšati zdravlje prostate. Također može pomoći u održavanju zdravog protoka urina.