Bolest modernog doba

Proridni napitak koji je odlčan saveznik u borbi protiv inzulinske rezistencije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Proridni napitak koji je odlčan saveznik u borbi protiv inzulinske rezistencije
Foto: Ilustracija

S inzulinskom rezistencijom, sve prisutnijom bolesti modernog doba uglavnom se suočavamo zbog loših prehrambenih obrazaca.

Do ovog stanja dolazi zbog toga što gušterača u cilju smanjenja šećera isporučuje povećane količine hormona inzulina. S vremenom zbog ovakvih obrazaca jedenja dolazi do njezinog iscrpljivanja, a potom i do razvoja dijabetesa tipa 2. No, u ovu kategoriju možemo svrstati cijeli niz drugih metaboličkih poremećaja pa tako i do policističnih jajnika, neplodnosti, bolesti štitnjače, povišenih triglicerida i ostalo.

Dobar napitak u borbi protiv inzulinske rezistencije

Da bismo spriječili ovo stanje koje nepovoljno utječe na kvalitetu života pojedinca, važno je što prije promijeniti životne navike. Osim već dobro poznatih savjeta smanjenja onih loših ugljikohidrata i ultra procesirane hrane, nažalost konzumiranje raznih zašećerenih napitaka nam često promakne ispod radara. Stoga, u promjeni ove navike posegnite za zelenim čajem. Ovaj se napitak pravi od Camellia sinensis, biljke od koje se također rade bijeli, žuti, zeleni, oolong, crni i fermentirani čaj i koja ima najviše kliničkih podataka koji podupiru ulogu zelenog čaja u borbi protiv inzulinske rezistencije.

Učinak

Istraživači u studiji objavljenoj u časopisu Nutrients navode kako zeleni čaj pomaže u smanjenju rizika od inzulinske rezistencije na nekoliko načina, uključujući smanjenje oksidativnog stresa, poboljšanje metabolizma glukoze i blokiranje apsorpcije ugljikohidrata. Zajedno, to može dovesti do poboljšanja šećera u krvi, što je pokazala i nedavna meta-analiza kojom je otkriveno da pijenje zelenog čaja može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi natašte.

"Zeleni čaj je bogat polifenolima, prirodnim spojevima u hrani koji imaju antioksidativne i protuupalne učinke. Ovaj je čaj posebno bogat polifenolom i katehinom koji se zove epigalokatehin galat koji igra važnu ulogu kao antioksidans i može pomoći u smanjenju upale, što može pridonijeti inzulinskoj rezistenciji", kažu stručnjaci i dodaju kako moćni polifenoli također mogu imati pozitivan utjecaj na crijevni mikrobiom.

Poznato je da sastav vrsta bakterija u crijevima može imati značajnu ulogu u riziku od razvoja inzulinske rezistencije, kao i podržavati cjelokupno zdravlje.

Zelenom čaju dodajte zdravu aromu

Ako niste ljubitelj zelenog čaja, pokušajte mu dati još jednu šansu i to kroz pažljiv način pripreme.

Za najbolji okus zelenog čaja, dobro ga potopite kako bi zadržao svoj blagi okus, a da ne postane gorak. Zeleni čaj u vrećicama ili listovima potopite u vruću vodu, idealno na 85 °C oko tri minute. Možete ga piti toplog ili ohlađenog. Za dodatnu aromu čaju dodajte citruse, mentu ili đumbir.

Hidracija na prvom mjestu

Dok je važno hidrirati se tokom cijele godine, ne zaboravite posebno u ovim ljetnim mjesecima češće posegnuti za napitkom bez kalorija i šećera poput spomenutog zelenog čaja.