Zdravo

Sjemenke suncokreta imaju velike zdravstvene prednosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sjemenke suncokreta imaju velike zdravstvene prednosti
Foto: Ilustracija

Ove male sjemenke, poznate po svom blagom orašastom okusu, nude brojne zdravstvene koristi, od smanjenja upale do podrške zdravlju srca.

Sjemenke suncokreta mogu se konzumirati sirove, pečene ili kao dodatak jelima. Omotane su u prugaste ljuske koje nisu jestive, dok je unutarnji plod svjetlosive boje i nježne teksture. Prženjem se poboljšava njihov okus, ali sirove sjemenke također su izuzetno hranjive.

Zdravstvene prednosti

Smanjenje upale: Sjemenke suncokreta sadrže vitamin E, flavonoide i druge biljne spojeve koji pomažu u smanjenju upale. Redovna konzumacija može smanjiti upalne markere i rizik od hroničnih bolesti.

Zdravlje srca: Bogate su zdravim mastima, uključujući polinezasićene i mononezasićene masti. Ove masti pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, visokog holesterola i visokog krvnog pritiska.

Podrška imunitetu: Sjemenke suncokreta su dobar izvor cinka i selena, minerala koji podržavaju imunosni sistem. Cink pomaže u razvoju imunosnih stanica, dok selen smanjuje upalu i pomaže u borbi protiv infekcija.

Povećanje energije: Visoki sadržaj proteina i vitamina B kompleksa, poput tiamina (B1), pomaže u pretvaranju hrane u energiju. Ovo čini sjemenke odličnim međuobrokom za povećanje energije tokom dana.

Nutritivni profil

Sjemenke suncokreta bogate su hranjivim tvarima:

  • Kalorije: 207 (na 30 grama)
  • Proteini: 5,8 grama
  • Masti: 19 grama
  • Ugljikohidrati: 7 grama
  • Vlakna: 3,9 grama

S obzirom na njihov visokokalorični sadržaj, najbolje je konzumirati sirove sjemenke u ljusci, što također produžava proces jedenja i može pomoći u kontroliranju unosa kalorija.