Evo kako se koristi

Vrkuta ima brojna ljekovita sredstva, a posebno za žensko zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Vrkuta ima brojna ljekovita sredstva, a posebno za žensko zdravlje
Foto: Ilustracija

Vrkuta ljekovita je biljka koja se tradicionalno koristi u mnogim kulturama radi svojih ljekovitih svojstava. Ova biljka bogata je antioksidansima i fitonutrijentima koji pružaju niz zdravstvenih prednosti, posebno za žensko zdravlje.

Antioksidativna svojstva vrkute

Vrkuta je izvor različitih antioksidansa, uključujući flavonoide, polifenole i vitamin C. Ovi antioksidansi igraju ključnu ulogu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu, čime se smanjuje oksidativni stres i sprječava oštećenje ćelija. Osim toga, antioksidansi prisutni u vrkuti mogu pomoći u očuvanju mladolikog izgleda kože i smanjenju rizika od kroničnih bolesti.

Blagotvorno djelovanje na žensko zdravlje

Regulacija menstrualnog ciklusa: Vrkuta se tradicionalno koristi za regulaciju menstrualnog ciklusa i ublažavanje simptoma PMS-a, poput bolnih grčeva i promjena raspoloženja.

Potpora reproduktivnom zdravlju: Fitonutrijenti prisutni u vrkuti mogu pružiti potporu reproduktivnom zdravlju žena tako što pomažu u balansiranju hormona i poticanju plodnosti.

Jačanje imunološkog sistema: Antioksidansi i nutritivni sastojci u vrkuti mogu ojačati imunološki sistem, pomažući tijelu da se odupre infekcijama i bolestima.

Poboljšanje općeg zdravlja: Redovna konzumacija čaja od vrkute može doprinijeti općem osjećaju dobrobiti, smanjenju umora i povećanju energije.

Recept za čaj od vrkute

Sastojci

  • 1 žlica suhe vrkute (ili 2 kašike svježe vrkute)
  • 1 šolja vode
  • Med (opcionalno, za zaslađivanje)

Upute

Zagrijte vodu do vrenja.
Dodajte suhu ili svježu vrkutu u šoljicu vruće vode.
Pokrijte šoljicu i ostavite da se vrkuta namaka 5-10 minuta.
Procijedite čaj i dodajte med po želji za zaslađivanje.