Fermentirani napitak

Zašto bismo trebali piti kombuchu: Izuzetne zdravstvene prednosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zašto bismo trebali piti kombuchu: Izuzetne zdravstvene prednosti
Foto: Ilustracija

Kombucha je fermentirani napitak na bazi čaja koji je stekao popularnost zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Poznat po svom blago kiselkastom okusu i pjenušavom karakteru, kombucha se priprema fermentacijom zaslađenog čaja uz pomoć simbiotske kulture bakterija i kvasaca (SCOBY). Osim što je ukusan i osvježavajuć, kombucha može pružiti značajne zdravstvene koristi.

1. Poboljšava probavu

Kombucha je bogata probiotikom, korisnim bakterijama koje pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. Probiotici mogu poboljšati probavu, smanjiti simptome nadutosti i plinova, te pomoći u prevenciji i liječenju probavnih smetnji poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Također, kombucha sadrži enzime koji pomažu u razgradnji hrane i apsorpciji nutrijenata.

2. Podržava imunitet

Probiotici u kombuchi također pomažu u jačanju imunološkog sistema. Zdrav crijevni mikrobiom može pozitivno uticati na ukupnu otpornost organizma na infekcije. Kombucha također sadrži antioksidanse koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju upala, što može dodatno podržati imunološki sistem.

3. Detoksificira tijelo

Kombucha je prirodni detoksikant koji može pomoći u čišćenju organizma. Sadrži organske kiseline, poput octene, glukuronske i mliječne kiseline, koje pomažu u eliminaciji toksina iz tijela. Ove kiseline također podržavaju funkciju jetre i bubrega, koji su ključni organi za detoksikaciju.

4. Povećava energiju

Zahvaljujući malim količinama kofeina koje kombucha može sadržavati (ovisno o vrsti čaja koji se koristi za fermentaciju), ovaj napitak može pružiti blagi energetski poticaj. Također, kombucha sadrži B vitamine, uključujući vitamin B12, koji su važni za energiju i metabolizam.

5. Poboljšava mentalno zdravlje

Nekoliko studija sugeriše da probiotici mogu imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje. Probiotici mogu smanjiti simptome stresa, anksioznosti i depresije zbog njihove sposobnosti da podrže zdrave neurotransmiterske funkcije i smanje upalu u mozgu. Kombucha može biti korisna u ovom kontekstu, zahvaljujući svom probiotskom sadržaju.

6. Podržava zdravlje srca

Kombucha može pomoći u smanjenju razine lošeg holesterola (LDL) i povišenog krvnog pritiska, što doprinosi zdravlju srca. Organske kiseline u kombuchi mogu pomoći u regulaciji lipidnog profila i poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.